​Toyota va plati 60 milioane dolari companiei americane Tesla Motors care in schimb va furniza tehnologia necesara construirii unei versiuni 100% electrice a SUV-ului RAV4, scrie Bloomberg. Tesla Motors, cel mai mare producator de masini electrice sport, va furniza motoarele, bateriile si alte componente necesare masinii care va iesi pe piata in 2012. Cele 60 milioane dolari acopera partea de cercetare si dezvoltare, livrarea propriu-zisa de componente urmand sa faca obiectul unei alte intelegeri.

Tesla Motors, cunoscuta pentru comercializarea masinii sport electrice Roadster, model cu acceleratie de Ferrari si autonomie de 340 km, va furniza Toyota diverse componente, precum bateriile, motorul, cutia de viteze si elemente software care vor fi necesare dezvoltarii unei versiuni electrice a RAV4.

In iulie, Toyota a cumparat un pachet de actiuni in valoare de 50 milioane dolari la Tesla Motors care luna aceasta a inceput sa faca modificari la uzina Toyota din Fremont, California unde liniile de asamblare vor fi modificate si adaptate pentru constructia de masini electrice.

Tesla Motors a vandut 1.300 de masini pana acum, numarul mic fiind si o consecinta a pretului de vanzare de peste 110.000 dolari pentru fiecare exemplar. Totusi, in 2012 va fi lansat pe piata sedan-ul model S care in SUA va costa cam 50.000 de dolari, iar atunci Tesla vrea ca productia anuala sa fie de 20.000 de masini.

Toyota a lansat masini hibride acum 13 ani, iar de putin timp vinde si hibride incarcabile la priza (plug in hybrids) care insa au o autonomie de numai 20 - 25 km exclusiv cu motorul electric. Toyota nu a lansat masini 100% electrice, insa va face asta cu ajutorul Tesla.