Producatorul auto de masini 4×4 Land Rover transforma familia de modele Range Rover in marca de sine statatoare, incepand de anul viitor, iar primul automobil care marcheaza aceasta trecere este Evoque, scrie 0-100.ro, citand surse din randul reprezentantilor marcii britanice in Romania. Land Rover are in tara circa 0,3% din piata, iar in Europa, circa 0,5%. Land Rover e a doua marca de masini 4X4 ca vechime, dupa Jeep, iar din 2008 este detinuta de grupul indian Tata Motors.

Range Rover EvoqueFoto: Hotnews

Familia de modele Range Rover avea deja o individualitate puternica in cadrul marcii Land Rover, iar diversificarea gamei prin lansarea celui mai mic si mai economic automobil produs vreodata de Land Rover, Evoque, face posibila transformarea unei linii de modele in marca.

Desi nu exista un anunt oficial in acest sens, Land Rover si-a dezvaluit partial intentiile odata cu prezentarea publica a modelului Evoque. Pe masina prezentata in septembrie la salonul de la Paris nu mai apare scris numele Land Rover, ci doar Range Rover.

Gama Ranger Rover va fi formata din modelul care poarta exact acest nume, din versiunea Range Rover Sport si din noul Evoque, iar gama Land Rover va cuprinde: Discovery 4, Freelander 2 si Defender.

Marca Range Rover va fi cea care va include modelele mai stilate si mai scumpe ale grupului, pretabile mai degraba deplasarilor pe sosea, in timp ce Land Rover va fi pozitionata ca o marca ce cuprinde vehicule premium de teren, menite sa ruleze pe drumuri grele.

In Romania s-au inmatriculat 206 masini Land Rover in primele noua luni ale anului, o scadere de 19% fata de perioada similara din 2009. In Europa, vanzarile Land Rover au urcat cu 28% in acest an, iar marca are 0,5% din piata, in timp ce la noi are 0,3%.