​General Motors a revenit in mod triumfal de bursa de la New York si a reusit sa stranga 20,1 miliarde dolari din oferta publica initiala, iar participatia guvernului SUA va scadea de la 61%, la sub 40%, scrie Bloomberg. Anul trecut GM a intrat sub protectia legii falimentului si a scapat de lichidare numai dupa ce guvernul a acordat ajutoare totale de 50 miliarde dolari, bani pe care statul incepe sa-i recupereze.

Seful GM, Dan Akerson a dat semnalul de deschidere a sedintei de joi la bursa din New YorkFoto: Reuters

In debutul sedintei bursiere actiunile GM erau cotate la 33 dolari, a fost atins un maxim de 36 dolari, iar la incheierea sedintei de tranzactionare pretul a ajuns la 34 dolari/actiune.

Prin vanzarea de actiuni, guvernul SUA va ajunge sa-si reduca participatia la GM de la 61%, la sub 40%, insa ramane de vazut in cat timp vor fi recuperati toti banii cu care GM a fost ajutata sa se salveze.

Presedintele Obama s-a aratat optimist si a tinut sa sublinieze ca decizia statului de a ajuta GM a salvat un milion de locuri de munca, iar listarea companiei este semn ca una din cele mai dure povesti ale crizei s-a transformat intr-un story de succes.

GM a obtinut profit de patru miliarde dolari anul acesta si e de asteptat sa incheie cu circa 6 miliarde, insa restructurarea dura din ultimul an a insemnat renuntarea la patru marci si efectuarea a cateva zeci de mii de concedieri.

GM a fost supranumita "Goverment Motors" dupa ce autoritatile au pompat 50 de miliarde dolari pentru a salva gigantul american aflat in agonie. Decizia a fost criticata masiv, insa cei de la GM spun ca nu vor repeta greselile din trecut si ca acum compania este cu totul schimbata.