​Toyota a ajuns la o intelegere amiabila cu autoritatile americane si va plati amenzi de 32 milioane dolari in schimbul inchiderii a doua anchete legate de modul necorespunzator in care producatorul japonez a reactionat cand a descoperit defecte la unele automobile. Totalul amenzilor pe care japonezii la platesc pentru problemele cu recall-uri din SUA ajunge la 48,8 milioane dolari, noteaza AFP.

NHTSA, autoritatea pentru siguranta traficului in SUA a impus doua amenzi la cuantumul maxim posibil pentru incetineala cu care cel mai mare producator auto mondial a reactionat cand s-au descoperit defectiuni la masini.

Una dintre amenzi e legata de un recall pentru cinci milioane de masini la care exista pericolul ca pedala de acceleratie sa se blocheze in covorasul de pe podea. NHTSA spune ca Toyota nu a notificat organizatia in cinci zile, asa cum prevede legea.

Cea de-a doua amenda e legata de un recall de acum sase ani si e legata de faptul ca Toyota ar fi anuntat in mod necorespunzator autoritatea NHTSA si initial ar fi spus ca defectul de directie nu e prezent si la masini din SUA, ca mai tarziu sa faca un recall de un milion de unitati pe piata americana.

Toyota spune ca acordurile incheiate sunt un semn ca va deveni si mai constructiva colaborarea cu NHTSA. Compania a rechemat peste 10 milioane de masini intre toamna lui 2009 si primavara lui 2010, cele mai multe in SUA, imaginea constructorului avand de suferit.