​Toyota a prezentat la salonul auto de la Detroit doua noi modele care vor extinde familia hibridelor Prius: un MPV de cinci locuri si o masina de clasa mica. MPV-ul va fi lansat in acest an, iar in 2012 ajunge pe piata si masina de dimensiunile lui Yaris, noteaza revista britanica Autocar care precizeaza ca nu se stie inca daca masinile ajung si in Europa. Japonezii au prezentat si o versiune de Prius care se incarca la priza si poate merge cam 20 km exclusiv cu motorul electric.

Toyota C conceptFoto: Reuters

Toyota Prius V

Toyota Prius V

Foto: Reuters

Prius V este un monovolum hibrid de cinci locuri care spre finalul acestui an intra pe piata din SUA. Spatiul de depozitare este cu 50% mai mare decat la hatchback-ul Prius, iar in Europa e putin probabil sa fie nevoie de un astfel de model fiindca Toyota are deja MPV-ul Verso. Totusi, masina va fi lansata anul acesta in SUA, iar consumul mediu mixt va fi de sub 6 litri/100 km. Japonezii au venit si cu conceptul C, masina hibrida de clasa mica ce va ajunge in showroom-urile din SUA la mijloc de 2012. Toyota spune ca va fi automobilul hibrid cu cel mai mic consum de pe piata (sub 4 litri/100 km), dar ramane de vazut daca niponii o vor aduce si in Europa unde oricum pentru 2012 au confirmat ca vor lansa o versiune hibrida a lui Yaris.

Tot la Detroit Toyota a adus si o versiune de Prius care se poate incarca la priza si poate merge 20 de km exclusiv cu motorul electric. Bateria se incarca in 90 de minute la priza, masina va fi lansata la jumatatea lui 2012 in cateva state din SUA. Autonomia e mai mica decat la hibridul Chevrolet Volt care poate merge 60 km cu motorul electric, dar costa in SUA 40.000 de dolari.

Toyota a lansat hibridul Prius acum 14 ani si a vandut peste un milion de unitati, masina ajungand la a treia generatie. Desi in Japonia vanzarile au fost bune, in SUA hibridele au 5% din piata, iar in Europa cota este mult mai mica, modelele fiind dezavantajate de pretul extrem de mare (cateva mii de euro in plus).