Votul de la uzina Fiat, moment istoric pentru relatiile de munca din Italia si un precedent cu implicatii majore
Patronatul Fiat de la uzina Mirafiori Torino a chemat cei 5.500 de angajati la vot, punandu-i sa aleaga intre votul DA care implica respectarea unor conditii mai dure de munca si votul NU care putea insemna inchiderea uzinei si mutarea productiei in SUA sau Canada.
La vot au venit peste 90% dintre lucratori, iar 54% au ales varianta DA care inseamna ca se vor conforma unui contract colectiv de munca in care numarul maxim de ore suplimentare ce pot fi lucrate anual creste de la 40, la 120, numarul maxim de pauze ce pot fi luate in opt ore scade de la patru, la trei, iar cei care-si iau prea des concediu medical vor fi penalizati.
In schimb, Fiat se angajeaza sa investeasca un miliard de euro la uzina Mirafiori in urmatorii ani, urmand sa faca angajari si sa introduca in productie noi modele Fiat, dar si Alfa Romeo si Jeep, rod al aliantei cu Chrysler.
Totul vine in contextul in care seful Fiat, Sergio Marchionne a spus in repetate randuri ca productivitatea Fiat in Italia e scazuta, iar companiei i-ar merge mult mai bine daca n-ar avea deloc uzine in Italia. El a amenintat ca daca lucrurile nu se schimba, productia Fiat va fi mutata in SUA, Brazilia, Canada sau Serbia.
Totusi, votul a fost intens criticat de sindicatul metalurgistilor Fiom care considera intelegerea ca fiind un santaj din care muncitorii raman cu foarte putine drepturi. Acordul este cu totul special fiindca muncitorii nu mai depind de conventia generala de munca semnata la nivel national de sindicatele metaurgistilor, ci au o intelegere cu totul separata, lucru care va crea precedente si pentru alte segmente.
Astfel, e de asteptat si ca alte companii mari italiene, precum Eni, Enel si Telecom Italia sa faca intelegeri separate de conventiile general acceptate la nivelul intregii tari. Astfel de acorduri separate cu prevederi flexibile adaptate fiecarei situatii ar putea duce la economii importante.
Fiat are 22.000 de angajati in Italia unde produce cam tot atat cat in Polonia unde sunt circa 6.000 de angajati. Sergio Marchionne dadea anul trecut ca exemplu un clasament al World Economic Forum unde Italia figureaza pe locul 118 din 139 de tari la eficienta muncii.
Declaratiile sale au starnit furie atunci in Italia, la fel cum si referendumul de acum si-a atras multe critici. Cert este ca situatia scoate in evidenta una din problemele industriei auto europene: cum sa rezolve problemele de competitivitate pentru a face fata companiilor din Asia care produc mai multe masini cu mult mai putini angajati si le pot vinde destul de ieftin.
Surse: AFP, Reuters, Financial Times, Liberation

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
cine a fost in italia a vazut cat de puturosi sunt italienii
noroc de romani care fac munca de jos, ca daca inchideau granitele erau vai de capul lor
la fel si in fabrica asta fiat, probabil sunt multi romani care lucreaza acolo, pentru ca italienii sunt foarte comozi si puturosi.
la noi nu prea esti platit sa stai degeaba (ma refer la muncitori, nu la politicieni)