Furnizorul de componente auto International Automotive Components incepe la Bals, in judetul Olt, constructia unei uzine in care va investi 58 milioane euro si care va demara productia in serie limitata la final de an si in volume mari in al doilea trimestru din 2012, au spus sefii companiei, la un eveniment de presa. IAC a venit in Romania pentru Ford Craiova, insa e in discutii cu Dacia si alti producatori auto din regiune pentru a le furniza componente. Fabrica va avea o suprafata de productie de 15.000 mp, insa se discuta extinderea cu 5.000 - 10.000 mp, daca va exista cerere.

IAC a inceput lucrarile de constructie la uzina de la BalsFoto: Hotnews

IAC incepe lucrarile pentru uzina care la finele lui 2012 va realiza pentru Ford diverse piese precum planse de bord, panouri de portiere, capitonaje de plafon si diverse alte componente de interior. Compania va investi in total 58 milioane euro, din care 12 milioane euro in teren si cladiri si aproape 40 milioane euro in utilaje. Statul roman a acordat ajutoare de stat in valoare de 17 milioane euro. IAC a cumparat un teren de 38.000 mp, din care 15.000 mp sunt destinati initial exclusiv productiei. Pana la vara vor fi gata halele si vor fi aduse primele utilaje, iar la final de an va incepe productia de test. In vara lui 2012 va debuta productia de volum, iar numarul de angajati va ajunge la 400.

IAC a venit in tara pentru Ford, care ii este partener traditional in mai multe tari europene, insa obiectivul este sa aiba clienti si alti producatori din regiune, precum Dacia si cei doi mari producatori auto din Ungaria: Audi si Suzuki. IAC poarta discutii cu aceste companii, insa nu a semnat inca nimic, prioritatea fiind sa puna la punct productia pentru Ford.

Compania are in plan extinderea uzinei cu 5-10.000 mp daca va exista cerere pe piata, iar asta ar insemna investitii suplimentare de cateva milioane de euro. IAC estimeaza ca vanzarile anuale vor fi de 50 milioane euro si a semnat un contract de achizitii in valoare totala de 145 milioane euro pe sase ani, circa 80% din suma fiind rezervata cumpararii de materiale de productie.

IAC are 19.000 de angajati pe plan mondial, din care circa 6.000 in Europa, unde cifra anuala de afaceri e de un miliard de euro. Compania are pe plan mondial 74 de unitati de productie, dintre care 29 in Europa.