In prezent noua furnizori interni ai Ford produc diverse componente in interiorul fabricii de la Craiova, iar in parcul industrial de langa fabrica de avioane si-ar mai putea deschide fabrici cel putin patru furnizori de componente auto, a spus seful CJ Dolj, Ioan Prioteasa intr-o discutie cu presa la inaugurarea lucrarilor de constructie a fabricii IAC de la Bals. In prezent 4.000 de oameni lucreaza in uzina Ford, numarul va ajunge la maxim 9.000, iar la furnizori vor ajunge sa lucreze 30.000 de oameni, estimeaza oficialul doljean.

"Noua furnizori sunt in interiorul fabricii si Ford a gasit o solutie foarte buna si le-a pus la dispozitie o parte din spatiile libere existente in fabrica. S-a dorit ca furnizorii sa fie foarte aproape de fabrica pentru ca de exemplu poate sa existe o comanda de zece masini cu zece scaune diferite si e important avantajul distantei", spune seful CJ Dolj.

Despre viitoare investitii pe partea de componente, Prioteasa spune ca se anunta cateva in parcul industrial de langa fabrica de avioane Craiova. "Din informatiile pe care le avem vor fi cel putin patru firme care ar urma sa vina in parcul industrial de langa fabrica de avioane din Craiova unde punem 8 ha de teren la dispozitia companiilor. Acolo s-au creat aproape 800 de noi locuri de munca si ducem utilitatile pana la usa fiecarei noi fabrici." Cele 8 ha au fost obtinute recent printr-un schimb cu Ministerul de Interne care a primit in schimb o parte din aeroportul din Craiova pentru a crea o unitate speciala pentru situatii de urgenta.

"Din ceea ce stiu in acest an iese o masina noua, au fost intarzieri de aproape doi ani de zile, dar este clar ca industria auto incepe sa se redreseze", precizeaza seful CJ Dolj.

Prioteasa spune ca pentru fiecare loc de munca din fabrica se creeaza cel putin cinci locuri de munca la furnizori, iar la un moment dat se va ajunge la un total de 30.000 de locuri de munca in jurul fabricii. La fabrica Ford lucreaza circa 4.000 de oameni, se va ajunge la 7.000, iar in momentul de varf numarul angajatilor ar trebui sa ajunga la 9.000.

Ford a decalat cu un an calendarul de investitii de la Craiova, astfel ca productia maxima de peste 200.000 de masini va fi atinsa in 2013, si nu in 2012. Anul trecut s-au produs sub 10.000 de utilitare Transit Connect, iar la finalul acestui an va incepe productie unui nou model de autoturism despre care presa a scris ca este un monovolum care se va numi B-Max.