De ce a ales Renault Marocul si nu Romania pentru viitoarea uzina Dacia
Marocul "a oferit conditii foarte bune", revoltele din nordul Africii nu au efecte negative asupra Renault
"Uzina de la Pitesti este la capacitate maxima, insa la Tanger vor fi construite doua noi modele de anul viitor. De ce Tanger? Pentru ca Renault are nevoie de o noua capacitate de productie foarte competitiva si am ales Tanger acum trei ani pentru ca am avut conditii foarte bune, un climat politic care ne-a ajutat, sustinere din partea autoritatilor, o mana de lucru mai ieftina si o situatie logistica buna", a spus intr-o discutie cu presa romana la Geneva, Jacques Chauvet, seful regiunii EuroMed la Renault.
El spune ca evenimentele politice din Africa de Nord nu pun in pericol inceperea productiei la Tanger, lucru care se va intampla peste circa un an, iar in Algeria si Tunisia activitatile comerciale se desfasoara ca si pana acum. "Ne-am luat masuri speciale de reducere a nivelului stocurilor si creantelor, in Tunisia importatorul are o acrtivitate normala, in Algeria numarul comenzilor nu a scazut." Algeria si Maroc sunt in prezent in top 10 cele mai bune piete pentru Dacia, cu vanzari care anul trecut au depasit 15.000 de unitati in fiecare din cele doua state.
Marocul devine esential pentru Dacia, insa "Romania ramane a doua tara ca importanta pentru Renault
Din primele luni ale lui 2012 Dacia va incepe la Tanger productia a doua modele: un monovolum si un vehicul comercial. Initial, productia anuala va fi de 150.000 masini, insa daca va exista cerere sunt planuri clare ca productia sa ajunga la 350.000 de unitati in cinci ani. Consecintele dezvoltarii uzinei marocane se vor vedea si asupra sit-ului de la Mioveni unde, spre exemplu, va inceta la anul productia Logan VAN, fiindca oricum in Maroc va fi construita o utilitara mai moderna.
Viitorul ne va arata in ce fel vor fi afectate activitatile din Romania
Intrebat ce ar fi trebuit sa faca guvernul roman pentru a castiga investitia acordata Marocului, seful regiunii EuroMed a spus ca nu s-a pus problema alegerii intre Marioc si Romania si a adaugat ca tara noastra e a doua ca importanta pentru Renault. "Cand am decis sa facem fabrica din Tanger a fost pur si simplu un raspuns la o cerere a guvernului marocan care vrea ca industria auto sa fie o prioritate pentru economia locala, iar pozitionarea Marocului in apropierea porturilor si mana de lucru ieftina ne-a facut sa alegem Tangerul", spune Chauvet care precizeaza ca totusi, Romania ramane zona prioritara pentru grup.
Intrebat de ce spusele sale se contrazic intr-un fel cu cele ale lui Gerard Detourbet, sef al programului Entry, care sustinea ca Renault a trebuit sa aleaga intre Romania si Maroc, Chauvet a spus: "De fiecare data cand initiem un proiect industrial, punem in discutie si nivelul de localizare si Tanger ofera conditii de implementare foarte favorabile noua", precizeaza oficialul Renault. "Nu se pune problema sa fiu suparat pe Romania, v-am spus ca e a doua tara ca importanta pentru Renault", a raspuns oficialul Renault la o alta intrebare.
Tot in Maroc, la Casablanca, unde sunt produse din 2005 modele Dacia, va fi mutata o parte din productia Sandero de la Mioveni, astfel incat la uzina romaneasca sa fie mai mult loc pentru cresterea productiei Duster. La uzina marocana se va trece la o productie in trei schimburi din aceasta primavara.
Deja a trecut mult timp de cand Renault a ales Marocul, si nu Romania, pentru constructia uzinei Dacia. E tardiv sa ne intrebam ce ar fi fost daca marea uzina ar fi fost construita la noi si greu de aflat in detaliu motivele pentru care investitia nu s-a facut in Romania.
Ramane de vazut in ce mod va afecta atingerea capacitatii maxime la Mioveni operatiunile si investitiile Renault pe viitor. Momentan Dacia face angajari, creste si numarul de oameni de la centrul tehnic RTR, iar Renault spune ca isi continua investitiile, dar lucrurile ar putea sta altfel cand uzina marocana va "prinde" viteza. E de inteles ca un proiect de calibru precum cel din Tanger poate starni ingrijorari in tara, dar lucrurile vor fi mai clare cand vom fi mult mai aproape de momentul inceperii productiei in Africa.
La uzina de la Mioveni sunt 15.000 de angajati, grupul Renault are in total aproape 18.000 de angajati in tara, iar la producatorii de componente care lucreaza pentru el sunt peste 50.000 de angajati.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Ceea ce sigur a contribuit la decizia favorabila Marocului.
Oricum, orice prostanac de postac, USL sau nu, trebuie sa priceapa ca s-a terminat cu investiile in Romania pt forta de munca, nu mai e ieftin muncitorul roman in comparatie cu cel arab, african, asiatic.
Pur si simplu e un cerc vicios.
Vrei salariu mai mare? Ok, dar eu plec sa lucrez cu aia din Maroc, ca acolo le dau doar 300/luna, nu 500 ca in Romania. Acolo imi voi face investitiile pe viitor, isi zice patronul unei multinationale.
Singura solutie de viitor pt Romania e folosirea la maximum a capitalului uman, a inteligentei si capacitatilor din cercetare-dezvoltare, suntem condamnati sa ridicam rapid productivitatea pentru a ramane atractivi la investii. E ceea ce a constatat si guvernul asta PDL, si-au dat seama ca exista in acest sens o resursa foarte mare.
Ganditi-va ca productivitatea pe ansamblul economiei din Romania inca e de cateva ori mai redusa decat in tari foarte eficiente
Nu zic sa ajungem in 5 ani sa lucram ca elvetienii sau singaporezii, insa in cativa ani am putea creste cu 50% productivitatea, am castiga anual 3-4% PIB doar din productivitate.
Nu ne mai putem baza doar pe forta de munca ieftina, mai ales ca meseriasii buni si cei care intr-adevar cautau de lucru au plecat din tara.
Renault mai are si statul francez ca actionar semnificativ, o parte din politica strategica la Renault se face si dupa indicatiile primite de la guvern. Care guvern e in relatii proaste acum cu Romania, pe chestia tiganilor si Schengen.
Productia Ford va creste rapid si cea de Dacia se va mentine la maximum de capacitate. Romania va ramane unul din principalii producatori auto din Europa.
Costul pe ora e dublu in RO fata de MAroc...transportul pan a in occident mai scump. Sindicatele nu au nicio importanta in decizia asta.
Cred ca solutia ar fi sa oferim forta de munca inteligenta si bine pregatita.
ca sa va ajut eu va dau raspunsul :
pentru piete de desfacere
ca sa poata iesi din criza aceasta de acum, asa cum a procedat in anii 1990 cu europa de est, mai marii lumii cauta noi piete de desfacere !
totul este coordonat si nimic nu se desfasoara la intamplare in lumea celor bogati care se doresc si mai bogati.
au pus ochii pe africa pentru ca acolo este o piata imensa in viitor !
mai terminati o data cu argumente de gen : autostrazi, mana de lucru ieftina, etc. sunt si acestea argumente care sunt luate in evidenta , dar principalul lucru este piata de desfacere si potentialul ei !
1. Ro- lipsa de infrastructura pt transport rapid si ieftin, nici macar autostrada Pitesti- port, daramite Pitesti -Ungaria etc, Maroc direct in port la mare.
2. Ro - dacia se dorea a fi marca ieftina dedicata romanilor si tarilor din jur in curs de dezv., cum economia noastra bubuie, oamenii n-au bani, nu cumpara, a devenit o marca de export, si atunci se schimba planul, se face in Maroc la costuri mai mici si se stie ca e doar pentru export, nu pt piata interna Ro cum a fost gandita.
3. Ro - tara care nu mai e asa apropiata Frantei, ba dimpotriva, Franta are 15 % din Renault si e principalul in Renault, restul sunt pe piata libera fara unul majoritar, decat pentru brokerii pe bursa asa ca nu prea decid, iar Marocul e sub "interes" francez, vb si franceza si daca se vrea poate ajunge si inaintea Ro in Schegen.
Deci cat de ultimul din coada sa fii, incat totusi inainte sa investesti in Ro mai bine investesti intr-o tara cuprinsa de febra revoltelor din lumea araba.
As intreba: lucrurile astea nu te fac sa te simti ultimul din lume?
Am dat de curiozitate un search sa vad ce autostrazi au cei din Maroc. Va invit sa faceti la fel, sa vedeti imagini chiar cu una din Tanger (http://farm4.static.flickr.com/3016/2414932514_a31b39c584.jpg sau http://www.tmsa.ma/upload/photos/fr_Image_33.jpg)...
Chiar nu-mi imaginam ca toata lumea e plina de autostrazi, si doar noi ne chinuim sa terminam una de ani de zile. Cum niaba sa investeasca la noi?!
sa stii ca din cauza sindicatelor nu vin...
spagile care trebuie sa le dea guvernului pentru a face orice nu conteaza
lipsa autostrazilor iar nu conteaza,...
numai sindicatele sunt de vina,,,
Salarii de 30 dolari pe luna,munca ca chinezii 8 ore continu fara pauza,muncitorii nu au sindicate,asigurari medicale,pensie nimic.Daca faceti asa o sa aveti investitii in Romania de nu o sa mai fie loc de iarba verde.In Romania productivitatea si calitatea muncii este prea mica comparativ cu salariul care se cere.In plus ca nu ai cum sa scoti marfa ieftin din Romania.Pe mare este scump portul Constanta+stramtori turcesti taxe ca la balamuc.Pe autostrazi care autostrazi.
si de mucesc iti garantez ca muncesc. la multinationale se munceste f. mult si in romania, poate mai mult ca in europa ca acolo nu poti sa-i obligi sa stea peste program.
d c avem o asa buna parere de noi?
Lucrez intr-o multinationala de 6 ani si romanii sunt cei mai muncitori si mai profitabili fata de restul celorlalti.
Vii tu, obosit sa-mi explici ca de vina sunt muncitorii Dacia (nu reno)?
Oamenii aia muncesc din greu pe un jeg de bani, bani care nu le ajung de la luna la luna, ca frantujii trebuie sa faca profit maxim pe spatele lor.
Ati ajuns multi dintre voi spalati pe creier de catre corporatisti, blamati oamenii care muncesc si luati in brate tot felul de nenorociti. De aia e Romania unde e, ca nu exista unitate. Pai sa fi vazut reactia guvernului si opiniei publice frantuzesti cand se externaliza complet productia reno.
Un motiv real ar fi si ca guvernul nu a dat suficiente facilitati firmei Renault, sa speram ca noul cod al muncii face Romania mai atractiva ptr investitii straine.
Ce facilitati sa le mai dai astora?.. Ei vor doar sa castige si atat!...
Stiu insa sigur de Tariceanu. Daca imi dai niste link-uri in care Boc da ajutoare la Renault, poti scrie, in google: Tariceanu Dacia ajutoare.
Ca si cum ai zice ca iPhone-ul, fiind facut in China, e un produs al industriei chinezesti de electronice.
Problema apare cand te "lovesti" de romani ...... sefii romani. Sefi care se tem sa nu ramana fara functie cu toate ca stiu ca sunt rotiti permanent, sefi care te urmaresc daca faci sau nu faci ore suplimentare, sefi care vorbesc mult si fara rost, doar pentru a impresiona ascutatorii, spionii sefilor care pentru a beneficia de un mic spor confidential la salar calca totul in picioare.
O conditie (!) pusa de romani (!), pentru a ramane in fabrica, era sa inveti limba franceza.
Mici (si multe) gainarii si linguseli romanesti, de care persoanele straine din conducere stiau sa profite. Totusi sunt manageri adevarati, nu nepoti, unchi, matusi si amante.
Domnule Basescu, presedintele Frantei si cancelarul Germaniei nu sunt cumetri dumneavoastra nici macar amicii de pahar sau vreun alt supus ex. boc, elena, adrean sau alti incompetenti care ne conduc la aceasta ora. NU AVETI CUVANT SI MINCIUNA ESTE DESFIINTATA DE ACESTI POLITICIENI SAU AFACERISTI CARE NE CONDUC TARA. punct!