Ce greseli a facut Renault in jenantul scandal de spionaj industrial
Dupa o ancheta interna care a durat cinci luni, Renault a anuntat in ianuarie ca trei directori ar fi vandut pe bani grei informatii confidentiale. Compania a cerut autoritatilor franceze sa deschida propria ancheta, iar ministrii francezi s-au aratat extrem de suparati ca au aflat din presa de problemele de la Renault, si nu li s-a comunicat mai inainte, mai ales ca scandalul nu mai era demult doar o problema interna a producatorului auto fiindca se banuia ca secretele ar fi ajuns la o companie detinuta de statul chinez, astfel ca era o problema diplomatica.
Renault a dat afara trei directori pe care i-a gasit tapi ispasitori si - desi acestia au negat vehement ca ar avea vreo vina - compania si-a cerut abia acum cateva zile scuze fata de ei, admitand ca nu s-au gasit dovezi care sa-i incrimineze.
"O scrisoare anonima a avut mai mare greutate decat cei 31 de ani pe care i-am petrecut la Renault", declara recent pentru Financial Times unul dintre cei trei directori acuzati pe nedrept. Companiile, noteaza publicatia, au tendinta sa se substituie justitiei cand simt ca sunt in pericol si nu mai au grija ca anchetele interne sa se desfasoare dupa reguli clare. FT noteaza ca Renualt a facut o mare greseala ca nu a apelat mai repede la autoritatile si la ajutorul serviciilor secrete care au multe informatii si pot sa fie de mare ajutor.
A doua mare greseala a fost ca s-a pierdut controlul asupra anchetei interne, iar cei insarcinati cu dificila misiune de a afla ce s-a intamplat au actionat abuziv, lucru indicat de ancheta oficiala care a arata ca una din dovezile care i-au incriminat nu era valida.
Dupa ce Renault si-a cerut scuze, toata lumea a asteptat demisii la varf. Patrick Pelata si-a oferit demisia, insa seful cel mare, Carlos Ghosn, a refuzat sa o accepte. Acum, presiunea asupra lui Ghosn creste si multi nu inteleg cum de s-a putut ajunge atat de departe. Cuvintele aflate pe buzele oficialilor de la Paris de cateva zile sunt ca sefii Renault "trebuie sa suporte consecintele".
Concluzia ar fi ca marile companii trebuie sa gaseasca un echilibru intre nevoia de a-si proteja secretele industriale si obligativitatea de a respecta drepturile angajatilor.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Sa repetam cu totii, impreuna: "Demisia este un act unilateral" :o)))))
Deci nu este cazul ca ea sa fie acceptata. Doar se ia cunostinta despre existenta ei.
Treaba asta cu "Mi-am dat demisia, dar nu mi-au acceptat-o" este la fel de valida ca treaba cu "Pai am intrat in PCR ca sa nu intre altii mai rai in locul meu si sa faca rau." Jos. Doi!