Grupul PSA Peugeot-Citroen a redus chiar si cu jumatate productia unor modele europene, iar la uzina din Poissy care fabrica modelul C3 a trimis unele echipe in somaj tehnic din cauza ca furnizorul japonez Hitachi nu a putut livra componente esentiale pentru motoare, scrie Le Parisien. Toyota a amanat data lansarii unor noi modele si estimeaza ca si fabricile din America vor avea probleme cu componentele, iar industria auto va resemti cel putin cateva luni efectele dezastrului din Japonia.

PSA Peugeot- Citroen a redus si la jumatate productia unor modele in Spania, Slovacia si Franta din cauza ca Hitachi, compania japoneza care furnizeaza senzori si alte componente folosite la motoarele diesel nu mai produce din 11 martie, ziua cutremurului din Japonia. Situatia e grava, iar la uzina din Poissy, Franta unele echipe sunt trimise in somaj tehnic pana cand livrarea de componente japoneze va fi reluata. Uzina produce Citroen C3 si DS3, dar si Peugeot 207, model a carui productie a scazut drastic in aceste zile.

PSA spune ca va da prioritate productiei modelelor lansate de curand, insa cert este ca intreruperea exporturilor Hitachi afecteaza si alti producatori fiindca grupul japonez are o cota importanta de piata si livreaza pentru multi producatori auto de calibru. PSA are in general stocuri de componente care ii ajung zece zile, iar in SUA stocurile constructorilor ajung maxim trei - patru saptamani, astfel ca efectele dezastrului din Japonia se vor simti in aprilie.

Unii producatori cauta solutii alternative si Nissan ar putea aduce spre exemplu motoare V6 din SUA din moment ce fabrica din Japonia care producea motoarele este inca inchisa. Si Toyota a anuntat ca din cauza problemelor din Japonia va amana lansarea Prius break si MPV care trebuia sa aiba loc in aprilie.