​Opel si PSA Peugeot - Citroen au redus deja productia la unele fabrici europene din cauza penuriei de componente din Japonia, iar in urmatoarea perioada Ford si Volkswagen s-ar putea aduga la lista constructorilor auto afectati de dezastrul din Japonia, scrie Bloomberg. O decizie se va lua in zilele ce vin, in functie de numarul de furnizori care vor reusi sa reia productia.

Volkswagen spune ca mentine saptamana aceasta productia europeana la nivelul normal, insa ramane de vazut ce va fi dupa acest interval, in timp ce Ford nu si-a vazut productia europeana afectata, insa pe viitor ar putea reduce cadenta in Germania.

Volvo spune ca va mentine productia la nivelul normal si in cursul saptamanii urmatoare, dar fiindca are sapte furnizori in zonele afectate de cutremur si tsunami trebuie sa monitorizeze zilnic situatia. PSA Peugeot - Citroen si Opel au redus cu pana la 60% productia unor modele europene, au anulat temporar unele schimburi si au trimis un numar redus de oameni in somaj tehnic fiindca nu au mai primit din Japonia unele componente fara de care nu pot construi masinile.

In Germania se vorbeste de posibilitatea ca aceste companii care isi reduc productia sa ceara ajutor guvernului pentru muncitori si exista cereri si pentru reducerea timpului efectiv de lucru pe perioada in care productia normala e afectata de lipsa unor piese esentiale din Japonia.