Cateva cifre cheie despre transporturile din UE - Masini electrice, aeroporturi, sosele
- UE are 4,5 milioane km de drumuri asfaltate si 212.500 km de cale ferata.
- Peste zece milioane de persoane din UE lucreaza in transporturi sau domenii conexe, numar ce reprezinta 4,5% din persoanele care au loc de munca.
- La aeroporturile si liniile aeriene europene lucreaza in total 670.000 de persoane. Prin aeroporturile europene au trecut 750 milioane de calatori in 2009.
- Aeroporturile europene risca sa ajunga la saturatie fara investitii masive: estimarile arata ca traficul de pasageri va creste cu 50% pana in 2020.
- In lume exista 750 milioane automobile, dintre care o treime sunt in Europa. Estimarile arata ca in 2050 vor exista 2,2 miliarde de automobile in lume.
- O calatorie cu trenul de la Londra la Bruxelles produce emisii poluante de noua ori mai mici/persoana in comparatie cu un drum cu masina.
- Trenurile de mare viteza au redus cu 43% durata calatoriei intre Bruxelles si Frankfurt si cu 60% intre capitala Belgiei si cea a Marii Britanii.
- Noile generatii de motoare de avion vor reduce emisiile cu 10 - 15% in 2020, iar motoarele si mai bune care apar intre 2025 si 2030 vor aduce o reducere de 40%.
- Un motor de automobil emite in medie de 28 de ori mai putin monoxid de carbon in prezent fata de acum doua decenii, iar consumul mediu de combustibil a scazut in medie cu 15% in ultimul deceniu.
- Calatoriile cu trenurile de mare viteza pot fi in total mai rapide decat cele cu avionul pana la distante de 800 km.
- Cu tehnologia din prezent o masina 100% electrica are nevoie de o baterie de 2.500 kg pentru a produce energie similara unui automobil diesel care dispune de un rezervor de 50 litri.
- Cele mai pesimiste prognoze indica o cota de 3% pentru masinile electrice din totalul masinilor noi vandute in UE dupa 2020. Cele mai optimiste estimari indica 10%, astfel ca vanzarile de masini electrice peste un deceniu ar trebui sa fie intre 450.000 si 1,5 milioane/an.
- Costul pe kilometru pe autostrada variaza in functie de tara si teren intre 7,1 milioane euro si 26,8 milioane euro.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Daca tot scrieti articole, prezentati macar contextul in mod corect.