O echipa de la universitatea din Sao Paolo sustine ca a descoperit un mod de a produce din fibre de banana sau ananas un nou tip de plastic mai rezistent si mai usor ce ar putea fi utilizat in cativa ani pentru constructia diverselor parti ale unui automobil, noteaza CNN. Ar fi exagerat sa spunem ca vom avea masini facute din fructe exotice, insa brazilienii sustin ca din fibrele acestor arbori s-a obtinut un pastic foarte usor, dar la fel de rezistent ca si cunoscutul material kevlar. Aceste nano-fibre ar putea fi insa utilizate la productia diverselor piese ale unei masini, precum panourile de bord.

Seful de proiect Alcides Leão spune ca din fibrele acestor arbori fructiferi exotici s-a obtinut un plastic cu proprietati inceredibile, extrem de usor, dar uimitor de rezistent. Fata de plasticul standard, noul material e cu 30% mai usor, insa de trei - patru ori mai rezistent.

Aceste nano - fibre de celuloza pot fi la fel de rezistente ca si celebrul material kevlar folosit la blindaje, dar greutatea redusa a acestui nou plastic poate duce la reducerea greutatii automobilelor si - in consecinta - la scaderea consumului de combustibil.

Un alt avantaj important tine de faptul ca acest nou tip de plastic este foarte rezistent la caldura si la apa. Seful de proiect se arata optimist si crede ca in doi ani acest plastic va fi deja utilizat in piese auto.