Tesla Motors, compania care produce cea mai rapida masina electrica, a dat BBC in judecata pe motiv ca intr-o emisiune Top Gear difuzata in 2008 companiei i s-a facut publicitate negativa, iar publicului i s-au dat informatii eronate despre masina americana, scrie The Guardian. Mai mult, Tesla spune ca testul de viteza dintre masina lor si un Lotus a fost "trucat" astfel incat masina electrica a fost prezentata ca ramanand fara energie in baterie, desi mai putea merge suficient.

Tesla acuza ca intrecerea a fost prezentata in mod deformatFoto: Captura YouTube

In emisiunea difuzata pentru prima oara in 2008 Tesla Roadster se intrecea cu un automobil cu motor termic, un Lotus Elise. Pe parcursul acestei curse, Tesla a fost prezentata ca avand nevoie de incarcare pe motiv ca energia din baterii s-a consumat, iar masina sport a fost impinsa de patru oameni in hangarul Top Gear. Producatorul spune insa in plangerea inaintata BBC ca bateria avea suficienta energie si testul este o minciuna menita sa induca publicului ideea ca autonomia Tesla este foarte redusa.

Tesla cere daune de peste 100.000 euro dar vrea mai ales ca BBC sa nu mai difuzeze in reluare aceasta emisiune si sa nu o mai comercializeze pe DVD. In plus, compania americana spune ca publicului i-au fost livrate o serie de informatii eronate despre Tesla, cum ar fi de exemplu ca autonomia masinii e de numai 88 km, in timp ce producatorul sustine ca e de peste 300 km.

In acelasi episod, insa la inceput, Clarkson a laudat Tesla Roadster despre care a spus ca este extraordinara tinand cont ca viteza maxima e de sub 200 km/h, insa acceleratia e uluitoare: 3,9 secunde de la 0, la 100 km/h. "Nu e rau daca ne gandim ca motorul e de marimea unui pepene verde si are o singura parte mobila", spunea cunoscutul realizator.

Totusi, la final, dupa ce masina a picat controversatul test, concluzia lui Clarkson a fost: "E pacat ca in viata reala pur si simplu nu merge".

Top Gear a mai fost implicata recent intr-o controversa dupa ce, referindu-se la o masina sport produsa in volume mici de o companie din Mexic, prezentatorii au facut afirmatii considerate jignitoare de ambasadorul Mexicului in Marea Britanie.