VIDEO Mobileye a lansat in tara un sistem ce avertizeaza soferii cand exista pericol de coliziuni. Preturile pornesc de la 800 de euro
Sistemul lansat in tara avertizeaza vizual si auditiv soferul cand un vehicul este prea aproape, cand exista pericolul acrosarii unui pieton sau cand masina depaseste banda de rulare. Mobileye este un sistem vizual, nu este un radar, si dispune de o camera video montata pe partea inferioara a parbrizului. Sistemul e unul optic, analizeaza traficul si, ajutat de un soft si de un procesor, recunoaste forme de masini, biciclete si motociclete, putand emite avertizari cu cateva secunde inaintea unei posibile coliziuni.
Pe timp de noapte sistemul recunoaste masinile si depasirea benzii de mers, insa nu si biciclete, motociclete sau pietoni, Mobileye nu a fost gandit sa recunoasca animale sau carute. Exista doua versiuni: una la circa 700 de euro care recunoaste masinile din trafic si monitorizeaza distanta fata de ele si o alta versiune care ajunge sa coste cu circa 100 de euro mai mult dar poate detecta ziua si biciclisti, motociclisti si pietoni.
Sistemul poate fi instalat pe aproape orice tip de vehicul, instalarea va dura trei ore si va costa cel putin 80 -100 de euro fiindca e nevoie de o calibrare a sistemului in functie de dimensiunile masinii. In aceasta versiune care poate fi instalata pe orice masina sistemul nu intervine in niciun fel asupra franelor sau a altor comenzi, dar acest lucru se intampla pe cateva modele de serie mai scumpe pe care e pus din fabrica sistemul Mobileye.
Compania spune ca Mobileye-ul lansat in tara se vrea a fi un sistem accesibil care sa ajute soferul, nu sa-i ia locul si a tinut sa sublinieze ca nu avem de-a face cu un radar, astfel ca soferii nu trebuie sa-si diminueze atentia la drum. In functie de distanta dintre doua vehicule si de viteza lor, sistemul poate avertiza cu cel mult 2,7 secunde inaintea producerii unei coliziuni.
Mobileye isi distribuie produsele prin intermediul partenerului local RM Alliance Consulting, iar compania estimeaza ca ar puta ajunge sa vanda anual cateva mii de sisteme. Ei sustin ca in cateva din cele 40 de tari unde activeaza, sistemul a contribuit la reducerea cu 60% a numarului de accidente in care au fost implicate masinile echipate cu acest sistem.
Mobileye are sediul central in Olanda, iar centrul de cercetare se afla in Israel. Compania s-a infiintat acum 12 ani si echipeaza cu sisteme de preventie a accidentelor modele mai scumpe ale unor marci precum Opel, BMW, Cadillac sau Volvo.
Evenimentul de lansare a fost organizat impreuna cu AVAC (Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie) care a prezentat date legate de urmarile accidentelor rutiere in tara. Desi numarul deceselor a scazut cu peste 400 anul trecut, fata de 2009, cu cei 2.363 de oameni care si-au pierdut viata avem una dintre cele mai rele situatii din Europa. In 2010 au avut loc 9.213 accidente grave in care aproape 8.500 de oameni au fost raniti. Marian Nedelescu, presedinte al AVAC, caracterizeaza situatia ca fiind grava si spune ca datele arata ca in 70% din accidentele grave petrecute este vina soferilor.
El mai spune ca propunerile de modificare a Codului Rutier - care prevad sanctionarea doar cu avertisment in cazul nepurtarii centurii de siguranta sau a depasirii limitei legale de viteza cu maxim 20 km/h - sunt inadmisibile si incurajeaza soferii sa fie mai indisciplinati si sa apese acceleratia mai mult.
Iata un clip care ilustreaza modul de functionare:

VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO De ce nu pot să aleg tipul de vaccin cu care mă vaccinez?
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
INTERVIU Răsvan Radu, UniCredit: Au scăzut mult cererile de suspendare la plată a ratelor în ianuarie-februarie 2021 față de 2020
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Fascinanta legătură dintre spionaj și tehnologie: de la datele stocate în ADN-ul uman, la falsul turn GSM din aeroport care-ți fură informațiile din telefon
Ar trebui vazut cum se comporta pe ceata.
La distanta din clip chiar nu mai ai ce sa faci ... te anunta ca sa ce??
La 50 km/h aia 2 metri se parcurg in sub o secunda... nu prea te ajuta.
in felul asta poate n-o sa mai mearga ca nesimtitii soferii fiindca ii zapaceste de cap cu alarme :)
Pai il facem in casa, daca vrem, ca suntem romani. Sper doar ca nu ne-am tampit de tot.
Daca puteti sa-l faceti acasa suntem interesati sa-l cumparam de la dvs.