​Compania Mobileye care echipeaza mai multe modele de serie cu sisteme de preventie a accidentelor rutiere a lansat in tara un sistem care avertizeaza soferii vizual si auditiv cand exista pericolul unei coliziuni. Sistemul costa de la circa 800 de euro, poate fi instalat pe orice model de automobil, avand rol doar de avertizare fara a interveni asupra franelor sau a altor comenzi. Compania estimeaza ca ar putea ajunge sa vanda cateva mii de sisteme pe an in Romania. Mobileye echipeaza din fabrica o serie de modele ale Volvo, BMW si Opel cu sisteme de preventie a accidentelor, cele mai avansate putand actiona si asupra franei.

Sistemul trebuie calibrat pentru fiecare masina in parteFoto: Mobileye

Sistemul lansat in tara avertizeaza vizual si auditiv soferul cand un vehicul este prea aproape, cand exista pericolul acrosarii unui pieton sau cand masina depaseste banda de rulare. Mobileye este un sistem vizual, nu este un radar, si dispune de o camera video montata pe partea inferioara a parbrizului. Sistemul e unul optic, analizeaza traficul si, ajutat de un soft si de un procesor, recunoaste forme de masini, biciclete si motociclete, putand emite avertizari cu cateva secunde inaintea unei posibile coliziuni.

Pe timp de noapte sistemul recunoaste masinile si depasirea benzii de mers, insa nu si biciclete, motociclete sau pietoni, Mobileye nu a fost gandit sa recunoasca animale sau carute. Exista doua versiuni: una la circa 700 de euro care recunoaste masinile din trafic si monitorizeaza distanta fata de ele si o alta versiune care ajunge sa coste cu circa 100 de euro mai mult dar poate detecta ziua si biciclisti, motociclisti si pietoni.

Sistemul poate fi instalat pe aproape orice tip de vehicul, instalarea va dura trei ore si va costa cel putin 80 -100 de euro fiindca e nevoie de o calibrare a sistemului in functie de dimensiunile masinii. In aceasta versiune care poate fi instalata pe orice masina sistemul nu intervine in niciun fel asupra franelor sau a altor comenzi, dar acest lucru se intampla pe cateva modele de serie mai scumpe pe care e pus din fabrica sistemul Mobileye.

Compania spune ca Mobileye-ul lansat in tara se vrea a fi un sistem accesibil care sa ajute soferul, nu sa-i ia locul si a tinut sa sublinieze ca nu avem de-a face cu un radar, astfel ca soferii nu trebuie sa-si diminueze atentia la drum. In functie de distanta dintre doua vehicule si de viteza lor, sistemul poate avertiza cu cel mult 2,7 secunde inaintea producerii unei coliziuni.

Mobileye isi distribuie produsele prin intermediul partenerului local RM Alliance Consulting, iar compania estimeaza ca ar puta ajunge sa vanda anual cateva mii de sisteme. Ei sustin ca in cateva din cele 40 de tari unde activeaza, sistemul a contribuit la reducerea cu 60% a numarului de accidente in care au fost implicate masinile echipate cu acest sistem.

Mobileye are sediul central in Olanda, iar centrul de cercetare se afla in Israel. Compania s-a infiintat acum 12 ani si echipeaza cu sisteme de preventie a accidentelor modele mai scumpe ale unor marci precum Opel, BMW, Cadillac sau Volvo.

Evenimentul de lansare a fost organizat impreuna cu AVAC (Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie) care a prezentat date legate de urmarile accidentelor rutiere in tara. Desi numarul deceselor a scazut cu peste 400 anul trecut, fata de 2009, cu cei 2.363 de oameni care si-au pierdut viata avem una dintre cele mai rele situatii din Europa. In 2010 au avut loc 9.213 accidente grave in care aproape 8.500 de oameni au fost raniti. Marian Nedelescu, presedinte al AVAC, caracterizeaza situatia ca fiind grava si spune ca datele arata ca in 70% din accidentele grave petrecute este vina soferilor.

El mai spune ca propunerile de modificare a Codului Rutier - care prevad sanctionarea doar cu avertisment in cazul nepurtarii centurii de siguranta sau a depasirii limitei legale de viteza cu maxim 20 km/h - sunt inadmisibile si incurajeaza soferii sa fie mai indisciplinati si sa apese acceleratia mai mult.

Iata un clip care ilustreaza modul de functionare: