Premierul rus Vladimir Putin a testat vineri Yo-mobile, prima masina ruseasca hibrida, model care se va vinde din a doua parte a anului 2012 cu preturi ce pornesc de la circa 12.000 dolari, informeaza RIA Novosti. Masina e dezvoltata prin investitia miliardarului Mihail Prohorov care i-a prezentat lui Putin trei concepte hibrid la finalul anului trecut. Ramane de vazut daca productia va incepe la timp si, mai ales, daca pretul va fi cel promis. Prohorov era in 2010 al doilea cel mai bogat om din Rusia cu o avere estimata la peste 22 miliarde dolari.

Masina e produsa de Yo-Auto, un joint-venture intre producatorul de camioane Yarovit si grupul Onexim detinut de Prohorov. In decembrie, acesta i-a prezentat lui Putin trei versiuni: un hatchback, un van si un coupe, iar premierul rus a putut acum sa testeze versiunea coupe.

Productia primului hibrid rusesc va incepe in a doua parte din 2012 la St Petersburg, iar preturile vor fi intre 350.000 si 450.000 ruble (12.000 - 15.000 dolari).

Putin a condus masina zece kilometri intre resedinta sa si cea a presedintelui Medvedev caruia a vrut sa-i arate hibridul. Masina va dispune de tractiune integrala, sistem de navigatie Glonass si cruise control. Compania producatoare spune ca va folosi materiale de ultima generatie care-i vor permite sa tina pretul jos.

Prohorov, in varsta de 46 de ani, este al doilea cel mai bogat om din Rusia si unul dintre oligarhii agreati de Putin. Conduce fondul de investitii Onexim, detine echipa americana de baschet New Jersey Nets si a condus in trecut una dintre cele mai mari companii ruse: Norilsk Nickel.

Putin e un mare fan al masinilor si a testat diverse modele, de la Lada pana la masini de Formula 1.

Iata un scurt material realizat de Russia Today: