VIDEO Olandezii au creat un "super-autobuz" electric care atinge 250 de km/h
Vehiculul a fost conceput de Wubbo Ockels, primul astronaut olandez, care este acum profesor universitar la Delft University of Technology.
Acest proiect, a carui dezvoltare a costat 13 milioane de euro, isi propune sa creeze o noua modalitate de transport public.
"Super-autobuzul" va fi prezentat publicului de Wubbo Ockels in luna mai, la targul din Dubai.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani
Alimentarea cu energie se face prin intermediul unor captatoare numite "troleuri", contacte glisante montate la capătul unor tije metalice lungi, ce culisează pe "linia de contact".
se (a)seamana dar nu rasar nici pe departe
Autobuzul olandez functioneaza pe baza unei baterii puternice. Si nu ar merge pe shine, ca un tren, ci pe un drum - ce-i drept cu anumite proprietati, nu orice sosea.
http://www.theregister.co.uk/2011/04/08/superbus/
Toyota Prius, hibridul care are si baterie electrica, nu are un troleu pe capota din cite stiu.
popularizarea tehnologiei prin astfel de proiecte ciudatele a fost si va ramane cea mai practica metoda de inovare.
gandeste-te ca ford t nu a fost prima masina.. si motorul a fost inventat cu mult timp inainte sa faca Benz primul automobil cu combustie interna. nici macar nu mergea mai repede ca o caruta.. :)
13 milioane nu mi se pare prea mult pt proiect. in romania nu faceam nici un km de autostrada de banii astia :)
Prima se poate sau nu rezolva la marile companii care se ocupa cu fabricarea de acumulatori . O chimie mai buna decat cea a acumulatorilor Li-Ion poate sau poate sa nu existe . Eu tind sa cred ca nu - pt ca pt mine acesti acumulatori deja sunt fantastici . Doar ca ne-am obisnuit cu petrol care spre deosebire de acumulatori dispare din rezervor pe masura ce este folosit .
Acel model care il vezi combina mai multe idei, fiecare din ele fiind atent monitorizate pentru a vedea daca sunt fiabile...
P.S: Si....mai bine sa se duca banii la o universitate si in inovare, decat sa fie investiti in manele sau autostrazi suspendate subterane (vezi Oprescu)
Nu vad rostul criticii D-tale la adresa politicfianului amintit (nu-i cunosc profilul politic !). Eu i-as ridica un monument.
Înălțimea mică reduce rezistența aerului la viteze mari (extraurban).
Ușile pentru fiecare pasager reduc timpul de urcare/coborâre din stații - asta se vede clar la metrou vs. autocar sau tren.
Vor mai trece ani buni până să vedem idei atât de simple implementate pe scară largă.
Între timp ne bucurăm de mașini și autobuze electrice, deși acumulatorii încă nu sunt suficient de "încăpători" ca să permită autonomie de sute de km în zone cu dealuri.
Am o intrebare pentru cei care nu vad utilitatea unui autobuz electric:
ce e mai ieftin: sa cablezi toate traseele pe care acum circula autobuze si sa pui trolee, sau sa folosesti un minibus electric - in ideea in care va fi produs si adaptat unui oras.
In plus, e un concept interesant, arata bine si macar fac chestii interesante cu banii cu pricina. Romanii ar fi cercetat repede vreo 20 de jeepuri ca sa se poata documenta pe teren si de restul facturi la telefonul mobil.
Autobuzele nu au nevoie sa faca prima la dreapta pt ca au traseu de respectat -> de-aia avem deja troleibuze .
Mai degraba o sa existe DN1 electrificat decat 100000 masini electrice in Ro .
De vreo 10 ani se tot studiaza conceptul soselelor inteligente pe care masinile se conduc singure sau merg in coloana ca niste "trenuri de masini", mentinand distante constante intre ele. De asemenea pe astfel de sosele retele ad-hoc anunta ambuteiaje si gasesc rute alternative in mod autonom. Iata problemele.
1. "Trenurile de masini" demonstrate in Finlanda acum 3 luni sunt o prostie din doua motive. Primul: oamenii sunt lenesi si nimeni nu va vrea sa fie capul de coloana, lasand sarcina mereu pe altcineva. Se ajunge la paradoxul ca trenul de masini e mai putin eficient decat masinile in sine. Al doilea, daca masina capului de tren ia o curba prost si cade in prapastie, celelalte o urmeaza.
2. Ambuteiajele - demonstrat deja. Atunci cand apar ambuteiaje sau sunt accidente, aparatul GPS calculeaza rute alternative. Problema e ca TOATE aparatele aceluiasi producator calculeaza ACEEASI RUTA alternativa. Unde credeti ca va aparea urmatorul ambuteiaj? Intr-un sat cu o singura straduta, de-a lungul acestei rute alternative. Am demonstrat la o conferinta ca e mai productiv sa astepti degajarea unei autostrazi decat sa o apuci pe acea ruta ocolitoare care de cele mai multe ori e mai aglomerata decat autostrada.
Momentan aceste sosele inteligente atrag fonduri enorme iar eficienta dezvoltarii tehnologiilor necesare e aproape nula. Exista deja drumuri inteligente si sigure: se numesc cai ferate, de n ori mai eficiente decat drumurile si masinile.