Productia de masini va fi cu 250.000 de unitati mai mica in Europa in trimestrul curent din cauza problemelor pe care furnizorii japonezi le au de pe urma dezastrului natural din aceasta tara, arata un studiu al companiei de cercetare J. D Power. E inca prea devreme sa stim cat de mult vor fi afectate companiile, insa e de asteptat ca unele sa anunte vacante extinse de Paste din cauza lipsei de componente. J. D.Power estimeaza insa ca productia pierduta va fi recuperata in trimestrul trei.

Constructori precum Toyota, Honda, Peugeot, Citroen, Opel si Ford si-au redus productia in Europa, dar e de asteptat ca pe viitor in lista sa se mai adauge cateva companii care vor reduce productia sau o vor intrerupe temporar. J. D. Power estimeaza ca se vor produce cu 250.000 mai putine autoturisme si vehicule comerciale usoare in Europa in trimestrul curent, insa estimeaza ca productia pierduta va fi recuperata in vara.

Productia auto europeana a urcat cu 15% anul trecut, spre 19,25 milioane unitati, iar anul curent va urca spre 19,75 milioane. Germania va ramane cea mai mare piata europeana ca vanzari de masini noi, urcand cu 14%, spre 3,3 milioane unitati, in timp ce Spania va ajunge in situatia de a vinde doar 900.000 de masini noi, mult sub nivelul de 1,5 milioane inregistrat inainte de criza.