Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Borbely: E clar ca nu vom desfiinta taxa auto

Taxa auto nu va fi desfiintata pentru ca orice poluator trebuie sa plateasca, a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Potrivit acestuia, in doua saptamani o comisie guvernamentala va gasi o solutie in legatura cu decizia Curtii Europene de Justitie, care sustine ca taxa nu este conforma legilor europene. Ministrul a precizat ca legea aflata acum in vigoare este agreata de Uniunea Europeana. "Trebuie sa fie foarte clar pentru toata lumea, principiul 'poluatorul plateste' trebuie sa functioneze si in Romania", a punctat Borbely.

Guvernul a infiintat o comisie care va analiza hotararea Curtii Europene legata de taxa si va decide daca ea trebuie schimbata. Concluziile vor fi comunicate pana la finalul acestei luni.

Seful Omnilogic: Portalul eRomania va fi lansat pana la 1 mai. 500 de milioane de euro pentru 600 de servicii electronice nu se justifica

Prima sectiune a platformei eRomania, controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013, va fi lansat pana la data de 1 mai. Seful Omnilogic, Gabriel Marin, a declarat pentru HotNews.ro ca portalul a costat pana acum circa 10 milioane euro. El va cuprinde informatii despre toate localitatile din Romania, dar si 20 de servicii publice interactive. Oficialul subliniaza ca suma de 500 de milioane de euro pentru 600 de servicii electronice este nejustificata, in conditiile in care actuala infrastructura hardware poate suporta aceste servicii. Singurul contract atribuit pana in prezent in cadrul strategiei eRomania a fost eRomania 2, in valoare de circa 10 milioane euro, fonduri publice, care presupunea dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania. Castigatoare a fost desemnata in luna iunie 2010 firma Omnilogic. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, Gabriel Marin explica faptul ca desi este un contract ce presupune fonduri publice, pana la alocarea acestora, investitia a fost facuta prin imprumut bancar pe riscul integral al companiei.

Proiectul Esplanada din Bucuresti, abandonat. Dezvoltatorul si-a suspendat activitatea

Proiectul Esplanada din Bucuresti a fost abandonat. TriGranit Development Romania, care intentiona sa dezvolte proiectul evaluat la un miliard de euro, si-a suspendat activitatea pentru trei ani, incepand cu 1 aprilie, potrivit unui anunt al companiei. Aproximativ jumatate din terenul de peste zece hectare pe care se anuntase a fi dezvoltat proiectul este revendicat de fostii proprietari, ceea ce a dus la intarzierea cu peste 4 ani a investitiei. Initial, lucrarile erau prevazute sa inceapa in 2007, pentru derularea investitiei autoritatile incheind inca din 2006 un memorandum de colaborare cu reprezentantii dezvoltatorului. Proiectul urma sa fie dezvoltat pe un teren de peste 10 hectare si sa aiba o suprafata totala construita de 800.000 metri patrati. Investitia ar fi inclus cladiri de birouri, comerciale, hoteliere, rezidentiale si cu destinatie sociala si culturala. Statul roman, care detine o parte din teren, ar fi urmat sa beneficieze, dupa realizarea primei faze a proiectului, de o cladire in valoare de peste 40 de milioane de euro destinata activitatilor culturale, spatii de birouri pentru institutii ale statului de circa 12.000 de metri patrati, precum si parcari subterane publice. Intregul ansamblu ar fi trebuit sa revina statului dupa 49 de ani, cand expira parteneriatul cu dezvoltatorul proiectului.

Rata somajului din Grecia a depasit pragul de 15%

Rata somajului din Grecia a crescut in luna ianuarie, pentru a saptea luna consecutiv, pana la un nivel record de 15,1%. In luna decembrie 2010, rata somajului din Grecia a fost de 14,8 procente. Numarul persoanelor fara un loc de munca era in prima luna a acestui an de peste 750.000. Cea mai mare rata a somajului se inregistra in randul persoanelor tinere, cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani. In luna mai din 2010, Grecia a fost nevoita sa accepte un sprijin financiar extern de 110 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si de la Fondul Monetar International si s-a angajat sa adopte o serie de masuri de austeritate pentru a-si reduce deficitul bugetar.