In localitatea Tarlungeni de langa Brasov va fi creat un centru de dezvoltare si cercetare unde se vor testa si produce componente auto si se doreste dezvoltarea unui circuit care sa atraga competitii automobilistice, au anuntat autoritatile locale, citate de cotidianul Transilvania Expres. Daca totul merge bine circuitul va gazdui in 2015 competitii din Formula 2 si World Series by Renault. Valoarea estimata este de peste 20 de milioane de euro, dintre care 50% reprezinta fonduri nerambursabile.

In zona Tarlungeni va fi realizat Centrul de Dezvoltare si Cercetare Aplicata "Transilvania Motorland". Proiectul este prevazut in Planul Integrat de Dezvoltare, pentru finantare prin POR Axa 1, termenul de depunere fiind septembrie 2011. Valoarea estimata este de peste 20 de milioane de euro, dintre care 50% reprezinta fonduri nerambursabile.

Pentru realizarea proiectului a fost contactata renumita companie germana "Tilke Gmbh", Eberhard Tilke, designerul acesteia, aflandu-se joi la Brasov.

Primaria Brasov si Primaria Tarlungeni sunt partenere in proiect, ele contand si pe sprijinul Universitatii "Transilvania". Primaria Tarlungeni a pus la dispozitie terenul si a contractat, cu 500.000 de euro, consultantul Deloitte, pentru realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic, iar Primaria Brasov urmeaza sa suporte cofinantarea realizarii efective a obiectivului.

Consultantul proiectului, Bogdan Marinescu, a explicat ieri ca Centrul Transilvania Motorland este un complex dedicat cercetarii, productiei si testarii vehiculelor rutiere si componentelor.

"Dorim continuarea unei traditii a Brasovului in automobilism. Resursa umana poate genera solutii, modele experimentale, testate pe acest circuit. Se are in vedere constructia unui centru auto-moto cu functiuni multiple, prin care sa se asigure capacitati de productie pe termen lung, implementarea si dezvoltarea de tehnologii inalte, capacitati de cercetare cu aplicabilitate practica, revitalizarea unui segment al industriei - vehicule rutiere - cu mare traditie in regiunea Brasov", a sustinut Marinescu.

Obiectivul va avea un centru de cercetare aplicata in domeniul autovehiculelor rutiere, cu participarea Universitatii Transivania, sectiile de Autovehicule Rutiere, Electrotehnica si Mecatronica, si un parc tehnologic dedicat industriei manufacturiere din domeniul auto-moto (componente si accesorii) si productiei in serie mica a produselor specifice industriei auto. In plus, circuitul care va fi construit la Tarlungeni va fi omologat de FIA si de Federatia Internationala de Motociclism si va putea gazdui orice fel de curse, cu exceptia celor de Formula 1. Deja, se pare ca exista un acord de principiu pentru ca circuitul sa gazduiasca intreceri din competitiile Formula 2 si World Series by Renault, incepand din sezonul 2015.

Centrul de Dezvoltare si Cercetare Aplicata 'Transilvania Motorland' se va intinde pe o suprafata de 57 de hectare, in vecinatatea targului auto din Tarlungeni, localitate situata la mai putin de 10 km de Brasov.