Furnizorii de internet din SUA au convenit sa actioneze contra pirateriei online - Cei care descarca in mod repetat continut piratat pot ramane fara conexiune
Cei mai mari provideri de internet din SUA: Verizon Communications, Comcast Corp, Time Warner Cable, Cablevision Systems si AT&T au fost de acord sa aiba o atitudine activa impotriva pirateriei online si sa avertizeze intr-un proces de sase etape clientii care descarca in mod repetat continut protejat de drepturi de autor. Sustinatorii proiectului cred ca utilizatorii vor inceta sa mai descarce continut ilegal inca de la primele avertizari, astfel incat la cei mai multi nu se va ajunge pana la ultimele etape.
Efortul este gandit sa educe clientii, iar sanctiunile maxime tin de incetinirea conexiunii internet si numai in cazuri speciale de suspendarea ei pentru un timp. Sunt practic sase avertismente a caror duritate creste, pornind de la e-mail (pasul 1), pana la incetinirea conexiuni si chiar blocarea browsing-ului web.
Grupuri care apara drepturile consumatorului saluta anumite aspecte ale masurii, considerand ca ea poate avea un efect educativ iar numarul celor care downloadeaza continut piratat va scadea. Totusi, aceste grupuri spun ca nu e corect ca printre sanctiuni figureaza suspendarea conexiunii internet pentru utilizatori la care justitia nu a probat faptul ca au descarcat materiale piratate.
Industria muzicala si studiourile de film au salutat aceasta intelegere, mai ales datele acestei industrii arata ca din cauza continutului piratat se pierd anual 16 miliarde dolari in SUA.
Administratia Obama s-a aratat multumita de acest acord fiindca are potential sa reduca in mod semnificativ pirateria online. Totusi, se subliniaza faptul ca cei care au semnat intelegerea trebuie sa se consulte cu diversele grupuri de lobby pentru a se asigura ca nu sunt incalcate principiile democratice in punerea masurilor in practica.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Acum se plânge industria muzicală că pierd bani. Au rămas în era dinaintea internetului, practic, bazându-se pe o legislaţie a copyright-ului depăşită totalmente. Desigur, se bazează pe Internet, dar pt a scoate bani. Şi sunt supăraţi că pierd 16 miliarde... Nu vor reuşi mare lucru, căci la va apărea şi antidotul, cu certitudine.
Mai rămâne să ia act şi Băse al nostru de decizia din America şi să ne taie internetul.
Am un prieten care e e baterist intr-o formatie de muzica. Mica, nu cine stie ce. Chitare, sintetizator, instrumente, sala inchiriata, curent, etc, costa bani, care si-i scot din vanzarea CD-urilor. Daca astea sunt copiate, cu ce-si intretin formatia.
Presupun ca esti unul din categoria celor care clameaza si "internetul NI se cuvine". Nu ti se cuvine nimic gratis, cata vreme sunt mii si mii de oameni care intretin servere, infrastructura, software, intretinere samd.
Cat despre IT, te intreb cum pot exista companii care produc software gratuit. Pentru ca, daca nu vand nicio licenta, cum isi platesc programatorii si hardware-ul si internetul si si si? Da, stiu, suport tehnic. Si atunci de ce te plangi ca sarmana compania ta e obligata sa vanda?
Prostia cu drepturile de autor a ajuns atat de departe incat aproape se inchiriaza jocuri in loc sa se vanda (vezi cazul jocurilor cu numar limitat de instalari, care necesita activari pe internet si conexiune internet pentru single player). Adica tot cei ce platesc sunt considerati posibili infractori si tratati ca atare.
În cazul ăsta, nimeni şi nimic nu te-mpiedică să foloseşti exclusiv acest tip de software gratuit; nu numai că n-ai nicio problemă cu legea, ba le şi mai dai şi dai în cap, împingându-le spre faliment, companiilor care produc pe bani software-ul similar :D
Pirateria este o mare problema, de acord dar
masurile care se vor a fi luate se presupun a fi proportionale cu gravitatea problemei. Ori inaintarea unor sume ametitoare, la ani lumina distanta de realitate nu cred ca e o atitudine castigatoare in lupta cu pirateria.
Microsoft este stazi unde este tocmai pentru ca in perioada lor de crestere au tolerat piratarea produselor lor. Internetul a ajuns ce este azi tocmai datorita impresiei de anarhiei / libertate (intrepretati dupa caz) pe care o promoveaza.
Faptul ca un pusti de 13 ani a descarcat si el o copie al unui foarte cunoscut program de proiectare 2D (ai caror reprezentanti in RO au fost vestiti acum cativa ani trecuti pentru ferocitatea cu care umblau dupa pirati) nu inseamna si ca l-ar fi cumparat daca nu-l gasea piratat.
Cunosc nenumarate persoane care au copii ale aceluiasi program de proiectare 2D doar pentru ca se poate si ca da bine sa ai icon-ul pe desktop. Or fi intrat si ei in statistici?
Asa ca mai usor cu statisticile alarmante ca dam in altceva.
Pe langa faptul ca societatea democratica iti confera o iluzorie stare de siguranta , in care drepturile tale de cetatean liber si egal cu ceilalti, sunt strasnic aparate, pe la spate sunt o gramada de institutii care iti asculta telefoanele si iti citesc mail-urile, in cea mai mare discretie. Totul pentru apararea interesului national. Acum au trecut la next level, unde firme private, de aceasta data, iti urmaresc traficul pe internet, si totul ,absolut in afara legii, dar fara sa se sinchiseasca, si te sanctioneaza dupa bunul lor plac. Vad ca au devenit foarte ingrijorati de posibilitatea de a se incalca anumite principii democratice, insa acestea sunt incalcate inca de la bun inceput, prin principiile de functionare ale acordului. Nu exista indoiala ca nu vor fi afectati foarte multi utilizatori, intrucat se vor aplica metode mult mai inteligente de piratare, mai ales ca exista din ce in ce mai multi impatimiti ai fenomenului, dar foarte ingrijorator este modelul de Big-brother pe care vor sa-l instituie americanii. In cele din urma pare a fi un model chinezesc adaptat, insa se pare ca arata mult mai frumos cu sigla democratiei pe el.
- cei ce urmaresc incalcarea drepturilor de autor nu sunt furnizorii de internet, ci detinatorii acelor drepturi (companiile de productie si distributie)
- acestia instiinteaza ISPul ca IPul cutare e considerat ca a incalcat dreptul de autor
- ISPul trimite instiintare.
Deci, politia o fac detinatorii de drepturi de autor, nu ISP, deci ISP nu va urmari ce si de unde descarci.
Apoi, va exista (inca nu e clar cum) si un mod de a face "recurs".
Cam asta. Dar ceea ce ati omis mi se pare mai mult decat important.
Descarcarea de material piratat mai trebuie si dovedita, nu e suficienta o adresa IP.
Accesarea retelelor wi-fi rezidentiale, chiar si protejate, nu mai e o problema pentru multi astazi.
Sa vedeti familii / gospodine cu accesul la net taiat pentru ca teribilul vecin de 15 ani si-a descarcat ultimul album al formatiei preferate folosind reteaua lor...
Si exemplele pot fi dezvoltate foarte usor.
Pe de alta parte nu inteleg de ce sunt priviti ca infractori cei care descarca ceea ce li se ofera si nu cei care ofera in mod ilegal. Folosind o noua comparatie as sugera asemanarea cu problema drogurilor. Cum ar fi sa vezi tarabe cu aceste substante ilegale pe la toate colturile, chiar in exces, iar autoritatile sa pandesca cine indrazneste sa puna botul, sa-l amendeze, sa-l aresteze si sa-l denigreze in vazul tuturor, fara sa considere obligatoriu eliminarea acestor comercianti. Sa nu uitam ca si in descarcarea gratuita de fisiere are un pret. Click-uri, reclam