Consumatorii care descarca in mod repetat de pe internet continut proteja de drepturi de autor vor primi sase alerte "educative" de la furnizorul de internet si in ultima instanta conexiunea le va fi masiv incetinita, sau chiar suspendata temporar, arata o intelegere facuta de providerii de internet si industria muzicala din SUA. In masivul efort de lupta contra pirateriei online vor fi implicati furnziori mari precum Verizon, Comcast Corp si Time Warner Cable, iar consumatorii care incalca drepturile de autor vor primi sase alerte, prima fiind un simplu e-mail.

Cei mai mari provideri de internet din SUA: Verizon Communications, Comcast Corp, Time Warner Cable, Cablevision Systems si AT&T au fost de acord sa aiba o atitudine activa impotriva pirateriei online si sa avertizeze intr-un proces de sase etape clientii care descarca in mod repetat continut protejat de drepturi de autor. Sustinatorii proiectului cred ca utilizatorii vor inceta sa mai descarce continut ilegal inca de la primele avertizari, astfel incat la cei mai multi nu se va ajunge pana la ultimele etape.

Efortul este gandit sa educe clientii, iar sanctiunile maxime tin de incetinirea conexiunii internet si numai in cazuri speciale de suspendarea ei pentru un timp. Sunt practic sase avertismente a caror duritate creste, pornind de la e-mail (pasul 1), pana la incetinirea conexiuni si chiar blocarea browsing-ului web.

Grupuri care apara drepturile consumatorului saluta anumite aspecte ale masurii, considerand ca ea poate avea un efect educativ iar numarul celor care downloadeaza continut piratat va scadea. Totusi, aceste grupuri spun ca nu e corect ca printre sanctiuni figureaza suspendarea conexiunii internet pentru utilizatori la care justitia nu a probat faptul ca au descarcat materiale piratate.

Industria muzicala si studiourile de film au salutat aceasta intelegere, mai ales datele acestei industrii arata ca din cauza continutului piratat se pierd anual 16 miliarde dolari in SUA.

Administratia Obama s-a aratat multumita de acest acord fiindca are potential sa reduca in mod semnificativ pirateria online. Totusi, se subliniaza faptul ca cei care au semnat intelegerea trebuie sa se consulte cu diversele grupuri de lobby pentru a se asigura ca nu sunt incalcate principiile democratice in punerea masurilor in practica.