“Asta este o parte fascinantă: cum o lumină atât de blândă cum este lumina vizibilă să poată produce o radiație atât de penetrantă, încât să trebuiască 2 metri de beton pentru a o opri”, ne-a explicat Dan Stutman, directorul experimentelor de la Laser.
Camera laser de la Măgurele are 2.000 de metri pătrați pe care sunt montate cele două brațe care acum o săptămână au atins 3 PW - cea mai mare putere din Europa, iar peste câteva luni vor ajunge la 10 PW - o putere care nu a mai fost atinsă nicăieri în lume.
“Pentru ca de la o lumină obișnuită să ajungi la a zecea parte din puterea soarelui, sistemul este extrem de sofisticat și cere să fie extrem de stabil. Cerința a fost ca acea platformă de 2.000 de mp să nu vibreze cu o diferență de mai mult de 1 micron. 10 microni este grosimea unei foi de hârtie. Această stabilitate este asigurată de arcuri și armotizoare. Toată platforma este decuplată de restul clădirii și stă pe acest sistem de arcuri, deci 100.000 de tone stau pe un sistem de arcuri”, a explicat pentru HotNews.ro directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP), Nicolae Zamfir.
“Clădirea prin ea însăși este o realizare tehnică deosebită. Este cea mai sofisticată clădire în domeniul cercetării cu lasere”, a continuat Zamfir.
Un obiectiv important în ridicarea clădirii a fost asigurarea radioprotecției, dar o altă cerință a fost legată de stabilitatea temperaturii și a umidității. “Soluția aleasă a fost ca toată puterea să fie asigurată de energie verde. Avem un sistem geotermal de peste 1.000 de găuri în pământ. Se ia temperatura de la 120 de metri, un fel de aer condiționat, asigurat de temperatura geo”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei” de la Măgurele.
Dan Stutman, directorul departamentului de experimente cu lasere de mare putere, ne-a arătat camera experimentală de 10 PW pentru experimente de fizică nucleară cu laser. “În camera asta vor fi aduse cele două fascicule de 10 PW ale laserului; vor fi aduse și focalizate de la o dimensiune cu un diametru de 60 cm la o dimensiune cu mult sub dimensiunea firului de păr, pentru a crea niște densități de energie cum nu au mai fost create pe pământ. Diferența față de acceleratorii convenționali este că laserele pot să facă fascicule de intensitate de milioane de miliarde de ori mai intense decât acceleratorii convenționali și să producă reacții care nu se pot face pe pământ, cum de pildă se întâmplă numai în supernove, în explozii stelare. Una dintre direcțiile de cercetare este formarea elementelor grele, cum sunt aurul, platina, uraniul”, a explicat acesta.
Cercetătorul a arătat cum fasciculele vor intra în camerele experimentale pe niște tuburi de 1 metru diametru, preluate de oglinzi care le vor trimite mai departe în mașinăriile concepute pentru experimente.
“Dacă vă uitați la pereții ăștia groși de beton, au peste 2 metri de grosime, ușile sunt groase cam de 2 metri și sunt făcute din beton greu pentru a opri radiația foarte energetică care se va produce aici cu laserele. Asta este o parte fascinantă, cum o lumină atât de blândă cum este lumina vizibilă să poată produce o radiație atât de penetrantă, încât să trebuiască 2 metri de beton pentru a o opri”, a povestit Dan Stutman, care s-a întors în țară de la Johns Hopkins University din SUA, pentru a lucra la ELI-NP.
Ioan Dăncuș, directorul departamentului lasere, a povestit că “pornirea laserului, de la zero, pentru 3 PW, durează o oră spre două ore. În cazul experimentelor care au nevoie de puteri foarte mari, intensități foarte mari, rata noastră de repetiție maximă este de un puls pe minut. Un puls pe minut este foarte mult. Laseri de genul ăsta, adică cu puteri similare în clasa PW, de obicei lucrează la câteva pulsuri pe zi”.
Amintim că Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP) este cel mai mare proiect de cercetare din România, parte a unui proiect pan-european de mare anvergură. Costul total al proiectului laserului de la Măgurele se ridică la 356,2 milioane de euro.
Rămâneți pe HotNews.ro pentru partea a II-a a video reportajului.
ELI Romania Ce aplicatii va avea laserul de la Magurele: Tratamentul cancerului, industria farma, lupta impotriva traficului de materiale radioactive
VIDEO Comisia Europeana a aprobat finantarea de 180 de milioane euro a proiectului ELI de la Magurele, cel mai puternic laser din lume
Monitorizare: Laserul de la Magurele - cel mai mare proiect stiintific din Romania
Daca va duceti frumos pe siteul ELI, veti vedea ca ditamai proiectul scoate la concurs vreo 3 locuri de senior researcher, 6 de junior researcher si cateva de post-doctorat. Iar acele oferte sunt aceleasi de prin 2016. De fapt ditamai proiectul are un site de prezentare care are informatie actualizata ultima data in 2016. Cam asta-i proiectul ELI.
Ma face sa ma gandesc ca la o anumita conspiratie cum ca acel laser s-ar dezvolta in scopul de a distruge mai eficient deseuri nucleare (nicidecum cancer, stele, samd). E un proiect stiintific marginal si nu este greu de realizat. Americanii, chinezii sau japonezii l-ar putea face in doi timpi si trei miscari, adica intr-un an, nu 5 cate i-a luat Romaniei. In plus, proiectul a fost un 'cadou' al UE pentru aderare, altfel nu se exmplica de ce ar veni in Romania, o tara care aloca sub 0.5% din PIB cercetarii (penultimul din Europa, inaintea Albaniei).
Sugerez HN sa faca o investigatie si asupra scopurilor proiectului si a resursei umane. Veti avea surprize !
Ultimul articol gasit de mine e faptul că pe moment sunt aproximativ 120 de cercetători din care două treimi sunt români. Jumătate dintre ei sunt reveniți de afară.
"scopul de a distruge mai eficient deseuri nucleare (nicidecum cancer, stele, samd)". Dacă te uiți puțin prin descrierea proiectului spune și de deșeuri nucleare și de medicină și altele. De conspirații sunt sătul.
"E un proiect stiintific marginal .... Americanii, chinezii sau japonezii l-ar putea face in doi timpi si trei miscari, adica intr-un an, nu 5 cate i-a luat Romaniei."
Evident mă bazez pe părerea lui "Ion08" de pe net care și-a făcut cont special să scrie de pe asta și nicidecum pe cei de la UE care au aruncat cu 300 milioane de Euro într-un proiect marginal.
Este cadou de la UE clar, și salariile tot de la UE vin (cel puțin parțial dacă nu total). Cadoul nu are de-a face cu procentul cheltuit pe cercetare de România.
Alte detalii "interesante" mai ai?
Si nu mi-am facut cont sa conspirez, ci sa-mi zic parerea, pentru ca este democratie. Foarte probabil, tu nu esti decat un adept de-al lui daddy care ar pune pumnul in gura oricarui oponent.
daca vrei sa te intorci intr-o zi in tara sa faci cercetare, poate ca ar trebui sa incepi sa cauti fonduri. nu stiu ce speciaitate te-a atras pe tine, dar cred ca ai face un mare bine omenirii daca ai descoperi o metoda de a distruge (mai eficient) deseuri nucleare.. nu de alta, dar momentan nu avem nici o metoda, eficienta sau ineficienta.
Conceptul de laser se refera la ceva scump si calitativ, in timp ce conceptul de distrugere de deseuri nucleare se refera la ceva cantitativ.
Adica este complet anti- economic sa folosesti lasere pentru distrugerea deseurilor nucleare. Deseurile nucleare pot fi stocate/ aruncate in ocean mult mai ieftin decat sa le distrugi cu lasere.
O solutie poate fi aruncarea in capsule in gropi abisale din ocean.
Chiar si daca capsulele se sparg, deseurile nu mai pot urca la suprafata datorita greutatii specifice mari a acestor deseuri. In plus daca e o zona de subductie, deseurile se vor ingropa incet in interiorul mantalei Pamantului, putand iesii doar prin vulcanism dupa miliarde de ani.