Financial Times: UE vrea să taie din fondurile de coeziune destinate țărilor central și est-europene. Unde ar urma să fie redirecționați banii
Planul Comisiei Europene de reformare a politicilor de coeziune, în valoare de 330 de miliarde de euro, reprezintă unul dintre cele mai disputate elemente ale proiectului bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Proiecte de documente obţinute de Financial Times arată modificarea criteriilor prin care Comisia Europeană alocă fondurile, astfel că ţările din Europa Centrală şi de Est riscă să se confrunte cu reduceri ale finanţării mai mari decât ponderea de 10% prevăzută la nivel general pentru programul de coeziune.
Cifrele exacte încă fac obiectul unor dezbateri politice dure în cadrul Comisiei Europene. Dar modelul care le este prezentat comisarilor UE propune diminuarea finanţării destinate Poloniei cu 23%, reprezentând o scădere cu 19,5 miliarde de euro comparativ cu perioada 2014-2020, când Varşovia a primit 83,9 miliarde de euro la valoarea din 2018. Jerzy Kwiecinski, ministrul polonez al Dezvoltării, a atras atenţia că reducerile ar fi "total incorecte", un semnal că noile propuneri bugetare riscă să amplifice tensiunile între ţările est-europene şi cele vest-europene.
Ungaria, Cehia, Estonia şi Lituania riscă reduceri ale finanţării cu 24%. În schimb, ţările sudice afectate de crize financiare ar urma să beneficieze de fonduri suplimentare. Finanţarea destinată Spaniei ar urma să fie suplimentată cu 5%, până la nivelul de 34 de miliarde de euro, Grecia ar beneficia de o majorare cu 8%, până la 19,2 miliarde de euro, iar Italia va primi în plus 6,4%, până la 38,6 miliarde de euro.
Comisia Europeană argumentează că schimbarea abordării reflectă "evoluţia disparităţilor" produse în Europa de la izbucnirea crizei financiare, menţinându-se atenţia asupra regiunilor defavorizate. În total, ţările baltice şi cele patru ţări din Grupul Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia) ar pierde 37 de miliarde € în viitorul interval bugetar, în timp ce statele sudice afectate de criza financiară - Portugalia, Spania, Italia, Grecia şi Republica Cipru - vor primi în plus 3,7 miliarde €.

Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Medicii de familie admit că unii dintre ei au refuzat să își programeze pacienții la vaccinarea împotriva COVID-19 și recomandă "utilizarea celorlalte 6 modalități de programare"
VIDEO Autostrada A1 Sibiu - Pitești: Cum arată acum lucrările avansate de pe prima secțiune
VIDEO. A lăsat jobul din City-ul londonez pentru a cumpăra o clădire monumentală părăsită de pe o insulă grecească, pe care a transformat-o în hotel de lux
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Oricum la noi banii s-ar toca la stat pe "cursuri de perfectionare" care de fapt sunt vacante pe litoral pentru politruci si alte tampenii.
Am alta idee: banii sa fie numai pt intreprinderi private, fiindca la stat se fura! OK? OK.
Apoi am mari probleme cu Grecia dar mai ales Italia. Sunt tari cu miscari populisto extremiste puternice. Italia e pe aratura rau in ceea ce priveste democratia.
"Banii sa fie dati pt intreprinderi private pt ca la stat se fura". De acord, cu amendamentul ca la stat nu prea se fura fondurile UE tocmai asta e cauza pt care nu se absorb.
Tu ai schimbat prafurile?
Vorbiti sa va afle lumea, dar in realitate sunteti semidocti.
ia de aici:
"Dacă după trei ani din acest exerciţiu financiar avem 0% absorbţie, nici în exerciţiu financiar trecut, 2007 – 2013, România nu se afla într-o situaţie mai bună. În 2009, la jumătatea exerciţiului financiar anterior, ţara noastră avea 0,8% absorbţie, potrivit datelor Comisiei, respectiv 170 de milioane de euro din cele 19 miliarde de euro alocate.
Pune mana si citeste si alte articole decat cele cu secera si ciocanul pe coperta.
https://cohesiondata.ec.europa.eu/dataset/Romania-Total-Absorption-Rate/tv2f-prhk/data
Toate tarile din UE - absorptie fonduri 2007-2013:
Romania 90.44% (cea mai mica rata, dar mai mare decat 90%)
Italia 92.27%
Ungaria 94.03%
Bulgaria, Estonia, Franta, Slovacia si Slovenia 95%
Marea Britanie 95.15%
Letonia 95.64%
Malta 95.67%
Lituania 95.75%
Spania 95.95%
Austrai 96.45%
Germania 96.73%
Belgia 97.17%
Cehia 97.37%
Polonia 98.11%
Suedia 98.44%
Irlanda 98.48%
Portugalia 99.19%
Finlanda 99.51%
Olanda 99.62%
Grecia, Cipru, Danemarca si Luxemburg 100%
-Aceste tari sunt intr-o situatie economica mai buna decat acum 5 ani, e normal sa aiba nevoie de mai putini bani pt regiunile lor "sarace" (in comparatie cu media UE).
Totusi, Romania, care a crescut economic mai rapid decat grupul Visegrad, nu are nici o taiere, ba chiar primeste in plus circa 8% !
Banii luati de la grupul Visegrad au fost reorientati majoritar catre regiuni din Romania, Bulgaria (+8% si ea), Grecia, Italia si Spania.
-Au fost introduse oficial niste criterii suplimentare, unul dintre ele fiind "primirea si integrarea imigrantilor", capitol la care Visegrad e automat penalizat.
Romania a primit imigranti (care de altfel sunt si prinsi pe frontiera de Vest incercand sa treaca spre Ungaria si mai departe) si chiar daca a votat contra cotelor a respectat decizia finala.
Avem "alocati" mai putin de 2.000 de "refugiati", sustenabil pt PIB-ul romanesc.
-Neoficial, la Comisia UE exista foarte putina simpatie pentru statele Visegrad si de fiecare data cand va fi posibil, mai ales financiar, aceste state vor fi "pedepsite" pentru politica lor perceputa ca fiind contra ideologiei pro-imigratie ce domina la Paris si Berlin.
-Tot neoficial, dar factor de influenta activ, e faptul ca de coeziune se ocupa comisarul din partea Romaniei, dna Corina Cretu filtreaza si pune semnatura finala pe propuneri.
Ori tari precum Ungaria nu au de ce sa fie "recompensate" de vreo bunavointa din partea comisarului roman, data fiind agresivitatea si provocarile sovine sistematice ale guvernului de la Budapesta impotriva Romaniei !
Desigur, acestea sunt propuneri ale Comisiei, nu cifre finale, insa modificarile nu au cum sa inverseze complet situatia, ele sunt mai mult cosmetice, e o certitudine ca unele tari din Est de la UE miliarde de euro in minus.
Ramane ca Romania sa fie mai eficienta la absorbtia fondurilor UE!
pai cam aici e buba,prietene.
cine hotaraste numarul de migranti alocati si mai ales DE CE?
dresura cu biciul financiar nu a oprit,pana acum, grupul visegrad cu nimic.orban e pe cai mari,polonia cere deschis baza AMERICANA permanenta,cehia se strecoara gratios.
''alocatii'' aia primesc mai multi bani decat un muncitor cu spatele,prietene.daca ue se hotareste sa mai aloce niste migranti,ca ei au destui,cui crezi ca o sa-i imparta?
poate Romania sa refuze ordinul?
nici o grija... pedepsele d-abia au inceput... si vine romania tare din urma... sa vedeti voi sanctiuni si leu transformat in pisica schioapa dupa ce trec legile (anti)justitie
Dar romanul e prea prost sa se prinda, se multumeste cu putin, cum a invatat in "epoca de aur".