Comisarul european Corina Crețu se va întâlni luni cu premierul Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, și cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, o organizație al cărui principal obiectiv este accelerarea absorbției fondurilor europene, în timpul unei vizite oficiale în România. Vizita vine și după un schimb de replici cu Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, pe tema absorbției fondurilor europene.

Viorica Dancila si Corina CretuFoto: Comisia Europeana

”Luni și marți, 29-30 octombrie, comisarul european pentru politică regională Corina Crețu va efectua o vizită oficială în România. În decursul acesteia, înaltul oficial european se va întâlni cu reprezentanți de prim rang ai autorităților române și va discuta viitorul politicii europene de coeziune în cadrul a două conferințe de anvergură”, a anunțat Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, comisarul pentru politică regională Corina Crețu și comisarul european pentru buget și resurse umane Günther Oettinger vor participa la conferința la nivel înalt "O politică de coeziune incluzivă pentru o Uniune mai aproape de cetățenii săi", alături de premierul Viorica Dăncilă, de Karl-Heinz Lambertz, președintele Comitetului Regiunilor, și de dl. Vazil Hudak, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții. Evenimentul este organizat de Guvernul României.

”Intervenția mea în cadrul acestei conferințe se va concentra pe beneficiile politicii de coeziune, care nu sunt nici abstracte și nici de natură birocratică. Politica de coeziune a Uniunii Europene creează locuri de muncă, generează oportunități de dezvoltare economică și socială, asigură accesul la servicii de educație și sănătate mai bune, contribuie la promovarea incluziunii sociale și la sprijinirea comunităților marginalizate, și nu în ultimul rând susține dezvoltarea rețelelor feroviare și rutiere. Politica de coeziune este, de fapt, garanția creșterii calității vieții pentru cetățenii europeni. Iar rezultatele sunt vizibile și în România. De la aderarea la UE, în urmă cu 10 ani, România a avut alocate peste 45 miliarde de euro de la UE, pentru propria dezvoltare”, a declarat comisarul pentru politica regională înaintea vizitei sale.

În prima zi a vizitei, comisarul european Corina Crețu se va întâlni cu Viorica Dăncilă, prim-ministrul României, și cu reprezentanții Coaliției Naționale pentru Modernizarea României, o organizație al cărui principal obiectiv este accelerarea absorbției fondurilor europene. De asemenea, înaltul oficial european va participa la conferința EuroIMPACT ”Informarea și îmbunătățirea comunicării privind politica de coeziune a Uniunii Europene în România”, alături de Rovana Plumb, ministrul fondurilor europene, Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene, și Gabriela Crețu, președintele Comisiei de Afaceri Europene din Senatul României, evenimentul fiind organizat de Institutul European din România. La finalul zilei, comisarul pentru politică regională va discuta, în cadrul unei întâlniri bilaterale, cu Vazil Hudak, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții, despre investițiile cu fonduri europene.

În cea de a doua zi, comisarul Corina Crețu se va întâlni cu Victor Negrescu, ministrul-delegat pentru afaceri europene, pentru a discuta aspecte legate de mandatul României la Președinția Consiliului UE, precum și cu Jerzy Kwieciński, ministrul polonez responsabil pentru investiții și dezvoltare.

Vizita comisarului european pentru politică regională are loc după un schimb de replici cu Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă pe tema absorbției fondurilor europene.

Comisarul european Corina Crețu a declarat, de asemenea, pe 19 octombrie, că uneori este” exasperată” de ritmul lent în care România, dar și alte țări din UE , atrag fondurile europene pentru infrastructura de transport.

De asemenea, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat vineri, la Parlament, că Traian Băsescu și Victor Ponta o pot pune premier pe Corina Crețu atunci când vor ajunge în formațiunea social-democrată, susținerea partidului fiind acum pentru Viorica Dăncilă.

„Să o pună ei când or să fie în PSD. Ideea că oameni din afara PSD-ului spun PSD-ului care ar fi o variantă bună de premier este o idee pe care eu nu o accept. Asta înseamnă că PSD-ul o susţine în continuare pe Viorica Dăncilă, neavând niciun motiv să nu o facem”, a declarat vineri, la Parlament, liderul PSD Liviu Dragnea, întrebat cum comentează faptul că fostul președinte Traian Băsescu și fostul premier Victor Ponta spun despre Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, că este o variantă de premier pentru social-democrați.