​Autorităţile române nu au depus proiectul pentru Centura Capitalei la Comisia Europeană, cu toate că proiectul este inclus la proiecte prioritare. Comisarul European pentru Politică Regională, Corina Creţu, a spus nu contează cine face acest proiect, Primăria Capitalei sau Ministerul Transporturilor.

Trafic rutier gatuit pe Centura CapitaleiFoto: Captura YouTube

"Am primit notificări de la Ministerul Transporturilor în care ni se spune că acest proiect necesită mai mult timp decât era prevăzut iniţial. Deci proiectul nu a fost depus la Comisia Europeană. Am văzut un comunicat al CNAIR în care spuneau că proiectul a fost depus de către dânşii în proiectul MYSMIS, dar sistemul MYSMIS nu este proiectul Comisiei Europene, este sistemul Ministerului Transporturilor. De fapt, s-au trimis documentele între două instituţii naţionale şi, din câte am înţeles, Ministerul Transporturilor a solicitat Băncii Europene de Investiţii să dea un aviz tehnic acestei documentaţii. Deci şi acest proiect îl aşteptăm la Comisia Europeană", spus Corina Creţu.

Întrebată dacă finanţarea este pusă în pericol dacă Centura Bucureştiului trece de la Ministerul Transportului la Primăria Capitalei, Corina Creţu a răspuns că acest lucru ţine de statul român. "Fondurile europene sunt dedicate Centurii Bucureştiului. Cine realizează acest proiect nu este atributul nostru de a stabili. Este decizia suverană a statului de a stabili cui dă în executare acest proiect. Noi avem banii alocaţi pentru Centura Bucureştiului care este un proiect prioritar şi cu cât se legalizează cu atât mai repede cu atât mai bine", a spus ea.

Centura Capitalei este disputată între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Primăria Capitalei. Săptămâna trecută, reprezentanţii CNAIR au declarat că Primarul Capitalei, Gabriela Firea, dezinformează şi prezintă trunchiat informaţiile privind finanţarea europeană a Centurii Capitalei.

„Subliniem că Ministerul Transporturilor este cel care poate accesa fondurile europene în domeniu și de aceea procedura prevede ca evaluarea aplicației de finanțare să se facă prin colaborarea directă între DGOIT și Jaspers, pe baza documentației transmise de CNAIR S.A.”, au precizat reprezentanții Companiei.

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.