Rovana Plumb declarase anterior că documentația tehnică pentru spitalele regionale costă 120 de milioane de euro, astfel încât va fi nevoie de re-etapizarea investițiilor, în condițiile în care Comisia Europeană oferă 150 de milioane de euro pentru cele 3 obiective.
"Spitalele acestea trei regionale se vor finaliza din fonduri europene etapizat. Prima etapă de finanţare va fi pentru documentaţia tehnică, care însumează conform datelor furnizate de Banca Europeană de Investiţii 120 de milioane de euro, iar în etapa a doua, până la concurenţa sumei medii de 450 de milioane de euro, se va merge pe construcţie şi dotare, 450 de milioane de euro medie per spital. Atât a ieşit din studiile pe care Banca Europeană de Investiţii le-a prezentat Ministerului Sănătăţii. Deci, vom merge etapizat. Nu excludem faptul că se pot face finanţări şi în parteneriat public privat", a spus Rovana Plumb.
Comisarul UE Corina Crețu o contrazice însă pe Rovana Plumb, într-o postare pe Facebook, arătând că studiile de fezabilitate costă doar 1,8 milioane de euro.
Ce spune Corina Crețu:
- „Conform informațiilor primite de la Banca Europeană de Investiții (BEI) care finanțează studiul de fezabilitate pentru cele 3 spitale regionale, valoarea acestui studiu este de 1,8 milioane de Euro.
- Reamintesc faptul că în timpul procesului de pregătire a perioadei de finanțare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale a propus Comisiei Europene finanțarea construcției a trei spitale regionale în cadrul Programului Operațional Regional. În acest sens, România a propus atunci utilizarea a 300 de milioane de euro : 150 milioane euro finanțare UE, 150 milioane fonduri naționale.
- În cadrul întrevederii avute cu doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, luni, 29 Octombrie, la București, am convenit ca Guvernul României să transmită Comisiei, în perioada următoare, propunerea României în ceea ce privește modalitatea prin care se dorește continuarea finanțării acestor 3 spitale, astfel încât să ne asigurăm că banii alocați în acest scop din fonduri europene nu vor fi pierduți.
- Așa cum am reiterat și în cadrul întâlnirii noastre, în cazul în care România dorește să aloce o sumă mai mare din fonduri europene pentru aceste spitale, autoritățile române trebuie să înainteze Comisiei Europene o solicitare în acest sens, în regim de urgență.
- În cazul în care autoritățile naționale nu doresc să utilizeze fonduri UE pentru spitale, Programul Operaţional trebuie să fie din nou modificat, iar cele 150 de milioane de euro alocate în scopuri diferite. Și în acest caz, este nevoie de o solicitare din partea autorităților naționale.
- Totodată, în cadrul întâlnirii noastre de la București s-a propus și ideea etapizării, adică realizarea acestor spitale în două etape: documentația în actuala perioadă de programare, iar construcția efectivă în perioada 2021-2027, idee prezentată de Dna Ministru Rovana Plumb în cadrul conferinței de presă comună susținută în data de 30 octombrie.
- În acest context, așteptăm din partea Guvernului României, o solicitare în scris, pentru care dintre aceste variante optează, scopul nostru comun fiind acela de a nu pierde finanțarea europeană.
- În ceea ce mă privește, rămân același sprijin necondiționat pentru România și români.
- Sunt deschisă să discut orice modificare a POR și orice varianta posibilă, în limitele regulamentului actual, care poate să conducă la accelerarea construcției celor 3 spitale regionale de la Craiova, Iași și Cluj”.
sa fie vorba de noul prim-ministru, scos deja la incalzire ptr 1 ianuarie 2019?
Sa fie vorba de noul PM scos deja la incalzire pentru 1 Ianuarie douazeci nouaspe?
Da' conteaza? Importat e ca cine vine de la PSD ca PM va fi cel mai bun: asa a fost nascase, asa a fost si tonta, asa este si drancila. Deci, oricine va veni, voi aveti deja limbile pregatite. Odele sunt scrise deja de voi, doar trebuie sa inlocuiti numele si gata. De exemplu, peste un an, o sa scrii la fel, doar ca schimbi numele si anul: "...impotriva pesede e cu voie, citeste ordin, de la stapanire, citeste tutela europeana.
sa fie vorba de noul prim-ministru, scos deja la incalzire ptr 1 ianuarie 2020?"
Cum să o ții langa cu parteneriatul public-privat, în timp ce ai la îndemână fonduri europene, dacă nu cumva te paște frica că te prinde UE cu mâna adânc băgată în firfirei? OLAF știe de ce. Și dragnea la fel.
Nationalism si patriotism desantat ca la voi, nu am vazut la nimeni.
Sunteti in fundul gol, dar... mandri ca sunteti romani!
Problema este casi asa, ei nu ne dau banii astia. Asa ca de vina este numita Corina Creu care a uitat de unde a plecat.
Se contamineaza cu prostii de Bruxeles romanii astia ajunsi comisari, ceva de groaza!
peste 100 de milioane? tu ai o idee cam ce inseamna aceasta cifra?
sau esti ironic si nu m-am prin eu?
E bine asa, BEI?
https://www.g4media.ro/corina-cretu-acuza-psd-ca-plateste-sume-incredibile-catre-presa-prin-intermediul-ministerelor-pentru-a-denigra-oponentii-si-anunta-ca-va-da-in-judecata-partidul.html
Se si VEDE, din cum sunt spitalele existente, CE TARE se pricep! :P
Vai, vai... cata rautate, domne...!
atunci spitalele ar costa cca 1,5 miliarde euro?
cam mult!
S-a uitat cate procese au fost cu psd-isti implicati in formare de personal pentru care s-au stabilit tarife orare ca pentru un profesor universitar de la Paris! Dragnea este mic copil pe langa psd-isti fara renume .... Sigur, exista o cota stabilita de partid pentru venituri pentru campanii electorale...
Sunt niste pasi clari:
- Studiu de prefezabilitate (daca e cazul)
- Studiu de fezabilitate
- Proiect e avizare (toate avizele necesare)
- DTAC
- PTh
- DE
Nu stiu ce e ala "studiu de proiect".
Sechelarie a Murir, placita...dar Bacaul este al Shobolanului Rozaliu...si fiisu membru in Consiliul de Administratie Biofarm