​PIB-ul Romaniei ar putea crește în următorii 6-7 ani cu până la 42 de miliarde de euro dacă s-ar dezvolta accelerat sectorul economiei digitale, arată un raport recent care analizează ce motoare noi de creștere economică ar putea fi folosite pentru dezvoltarea mai rapidă a economiilor din Europa Centrală și de Est. Pe de altă parte, un alt raport de țară, cel privind Indicele economiei și societății digitale (DESI) pentru anul 2018, plasează Romania pe ultimul loc în clasamentul Uniunii Europene, chiar dacă scorul de țară s-a îmbunătățit față de 2017.

HotNews.roFoto: Hotnews

Romania ar trebui să utilizeze mai eficient fondurile europene în special pentru a reduce decalajul digital dintre mediul urban și rural. Prin Programul Operațional Competitivitate, de exemplu, România are alocate (2014-2020) 100 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR).

În ce privește digitizarea, Romania încheie anul 2018 cu progrese lente. Privite laolaltă, cele două rapoarte la care ne vom opri în această analiză, sunt complementare: raportul care analizează indicele DESI plasează Romania într-un context mai larg, alături de toate țările membre ale Uniunii. Raportul McKinsey & Company analizează un grup de 10 țări, alegând să privească, mai degrabă, potențialul țărilor cu economii digitale mai slab dezvoltate. DESI ne arată unde mai avem de recuperat, semnificativ; cealaltă cercetare evidențiază ce ar avea de câștigat economia dacă ar alege calea recuperării accelerate a decalajelor.

Citește pe StartupCafe.ro principalele constatări privind evoluția economiei digitale a Romaniei în 2018