Parlamentul European va vota săptămâna viitoare, în plen, propunerea Comisiei pentru Regulamentul privind dispozițiile comune (RDC) pentru fondurile europene ce vor fi alocate după 2020 politicii de coeziune, principala politică de investiții a Uniunii Europene, a anunțat comisarul european Corina Crețu. Regulamentul este documentul pe baza căruia UE realizează, în statele membre, investițiile cu bani europeni.

fonduri ueFoto: Pixabay

Instrumentele financiare pentru politica de coeziune sunt Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european plus, Fondul de coeziune și Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime. Corina Creţu a spus că negocierile în cadrul trialogurilor Comisia Europeană – Consiliul UE – Parlamentul European trebuie să înceapă cât mai curând, pentru a avea un acord până la finalul Președinției române a Consiliului UE.

”Este important să avem un consens până la jumătatea lunii martie, pentru a putea avea în aprilie votul în Parlament pe acest pachet legislativ. Fără îndoială, calendarul este foarte strâns, dar trebuie să rămânem ambițioși. Îndemn autoritățile române să depună toate eforturile pentru a continua progresul înregistrat deja în cadrul Consiliului”, a declarat la Bruxelles comisarul european pentru dezvoltare regională, Corina Crețu, la finalul unei întâlniri cu ministrul român al fondurilor europene Rovana Plumb.

Astfel, se va asigura o tranziție lină la nivelul tuturor statelor membre între actuala și viitoarea generație de programe de investiții realizate prin politica de coeziune, a adăugat comisarul european.

Politica de coeziune 2014-2020, pe scurt

Pentru perioada de finanțare actuală (2014-2020), regulamentul care stabilește sumele alocate politicii de coeziune a intrat în vigoare la 21 decembrie 2013, așadar cu un an înaintea startului calendaristic al exercițiului financiar de 7 ani.

Cele 28 de state membre dispun pentru investițiile create prin politica de coeziune de 351,8 miliarde de euro, adică o treime din bugetul UE.

Guvernele naționale au negociat în Consiliului UE modul de repartizare a fondurilor și, cu toate că politica de coeziune vizează în continuare toate regiunile, a fost acordată prioritate țărilor și regiunilor cu decalaj de dezvoltare.

  • Peste jumătate din buget, adică 182,2 miliarde de euro, a fost rezervat regiunilor mai puțin dezvoltate, cu PIB-ul sub 75 % din media UE-27.
  • 35 de miliarde de euro au fost alocate pentru regiunile de tranziție cu PIB-ul între 75 % și 90 % din media UE.
  • 54 de miliarde de euro au fost alocare pentru regiunile mai dezvoltate, cu PIB-ul peste 90 % din media UE.

Statele membre utilizează fondurile alocate pentru finanțarea programelor tematice care vizează întreaga țară (privind mediul, transporturile, de exemplu) sau programe regionale care direcționează fondurile către o anumită parte a țării.

Romania are alocate prin politica de coeziune în jur de 23 de miliarde de euro, pentru perioada de finanțare 2014-2020, fonduri europene ce pot fi investite prin 6 programe operaționale (POR):

  • patru programe operaționale sunt finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) și Fondul de Coeziune (FC),
  • celelalte două programe sunt finanțate prin Fondul Social European (FSE).

Gestiunea banilor europeni se realizează de către autorităţi naţionale sau regionale numite autorităţi de management. Autoritățile de management definesc criteriile de selecţie, organizează comitetele de selecţie şi aleg proiectele care vor beneficia de sprijin financiar european, în urma unor proceduri de cerere de proiecte la care pot participa toţi cei interesaţi.

Pentru asigurarea transparenței modului în care sunt cheltuiți banii UE, normele care reglementează implementarea fondurilor în perioada 2014-2020 (UE nr.1303/2013) obligă fiecare stat membru să publice pe Internet, listele cu beneficiarii Fondului european de dezvoltare regională și ai Fondului de coeziune, de exemplu.

Fiecare stat membru trebuie să creeze și să gestioneze site-uri web de unde orice cetățean european interesat poate afla numele beneficiarului, activitatea și suma alocată din fonduri publice. În Romania, aceste informații, precum și cele legate de programele de finanțare disponibile se pot afla de site-ul gestionat de Ministerul Fondurilor Europene.

Ce va aduce perioada de după 2020, pentru politica de coeziune

Potrivit documentelor făcute deja publice de autoritățile europene, următorul exercițiu bugetar de 7 ani, 2021-2027, va pune un accent foarte puternic pe inovație iar politica de coeziune va urma aceeași direcție: o Europă mai inteligentă, prin inovare, digitalizare, transformare economică și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii.

Comisia Europeană a anunțat deja, la jumătatea lui 2018 reînnoirea unei inițiative numită „Calea către excelență”, care vine în sprijinul regiunilor rămase în urmă în ceea ce privește inovarea.

În următorii doi ani, inițiativa va ajuta regiunile să-și pună la punct ceea ce Uniunea Europeană numește ”strategii de specializare inteligentă”, adică ”strategii regionale de inovare bazate pe domenii de nișă în care regiunile dețin atuuri concurențiale”. Aici ar dori UE să investească fondurile din următorul buget 2021-2027 iar asta presupune ca regiunile să fie deja pregătite la acest capitol ca să poată absorbi fondurile din bugetul viitor al Europei.

Ca regiunile să poată fi pregătite pentru absorbția fondurilor, a fost creat un Centru Comun de Cercetare ce va oferi patru forme de sprijin:

  • identificarea domeniilor în care strategiile de specializare inteligentă ale regiunilor să poată fi îmbunătățite
  • identificarea și utilizarea tuturor surselor potențiale de finanțare
  • identificarea și remedierea blocajelor regionale specifice care frânează inovarea
  • crearea oportunităților de colaborare în rețea prin întâlniri și schimburi de bune practici precum și dezvoltarea unor parteneriate pentru investiții interregionale în inovare.

”Specializarea inteligentă va fi mai importantă decât oricând în perioada de după 2020. Pentru ca aceste strategii să își afirme întregul potențial în următorii ani, sunt necesare două lucruri: dezvoltarea parteneriatelor și un grad mai mare de asumare, în special în regiunile care trebuie să recupereze cele mai mari decalaje. Această inițiativă va contribui la pregătirea terenului pentru strategii de inovare solide în perioada de după 2020”, spune Corina Crețu, comisar european pentru politica regională.

Pentru următoarea perioadă de finanțare există deja o propunere de finanțare de 100 de miliarde de euro, pentru cercetare și inovare, potrivit comisarului european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas.

Inovarea este doar una din cele cinci mari priorități de investiții ale Uniunii Europene (în loc de 11 obiective tematice cum se numesc acum) în ce privește dezvoltarea regională și coeziunea, după 2020.

Acestei direcții prioritare i se adaugă:

  • Mediu: Europa verde, fără emisii de carbon, punerea în aplicare a Acordului de la Paris și investiții în tranziția energetică, energia din surse regenerabile și combaterea schimbărilor climatice
  • Infrastructură: Europa conectată, cu rețele strategice de transport și digitale
  • Social: sprijinirea calității locurilor de muncă, a învățământului, a competențelor, a incluziunii sociale și a accesului egal la sistemul de sănătate
  • Administrație: mai aproape de cetățeni prin sprijinirea strategiilor de dezvoltare conduse la nivel local, autonomie mai mare în gestionarea fondurilor de către autoritățile locale, dezvoltării urbană durabilă.

    Citește pe StartupCafe.ro și: Specializarea inteligentă. Cum își caută România direcțiile