Va treziti in miez de noapte sa va hraniti copilul, cititi cateva zeci de e-mail-uri, ajungeti la birou si va dati seama ca v-ati murdarit pe haine cu mancare pentru bebelusi. Primele saptamani la munca sunt extenuante. Cea mai mare problema a proaspetelor mamici care sunt nevoite sa se intoarca la munca din concediul de crestere a copilului este insa aceea ca isi lasa pruncul in grija altcuiva. Ce sfaturi le dau psihologii, aflati din articol.

Nu incepeti lucrul de lunea! Ar fi bine sa mergeti la serviciu intr-o zi de miercuri. Mai ales daca ati stat acasa o perioada mai mare de timp. In felul acesta va veti obisnui mai usor cu noul program, iar cele trei zile pana vine weekend-ul vor trece pe nesimtite.

Asteptati-va sa incercati tot felul de emotii! Este o chestiune normala, pentru ca nu mai sunteti persoana de dinainte. O sa va ia ceva timp sa va dati seama cum sa combinati rolul de mama cu cel de profesionist.

Nu este cazul sa va simtiti vinovate! Este normal sa incercati aceste sentimente pentru ca v-ati intors la munca si v-ati lasat puiul acasa, in grija altcuiva, insa ele vor trece dupa primele saptamani de munca, in mare parte pentru ca, in adancul sufletulu, stiti ca ati facut ceea ce trebuia.

Impartasiti impresii cu alte colege care au copii! Va va fi de ajutor sa impartasiti propriile experiente altor colege care se afla sau au fost in aceeasi situatie, pentru ca acestea au rabdare sa va asculte, va inteleg, iar cele care au copii mai mari, chiar va vor incurajeaza sa treceti peste aceste momente dificile.

Nu este nimic de facut in privinta faptului ca nu va odihniti noaptea. Trebuie sa va obisnuiti. O data cu inceperea serviciului, starea de oboseala se amplifica.

Concentrati-va, pe cat posibil, la ceea ce faceti: cand sunteti acasa, bucurati-va de copil, iar cand va aflati la serviciu, incercati sa fiti eficienti. Daca tot timpul va sunati bona sa intrebati ce face copilul, va va fi greu sa va terminati treaba la timp. Amintiti-va: daca stati peste program nu veti ajunge sa va vedeti copilasul inainte de culcare.

Daca aveti un sef intelegator, convingeti-i sa va dea ceva mai usor de facut. Daca veti duce la indeplinire toate sarcinile, veti capata mai repede incredere in propriile forte.

Inainte de a incepe munca, ar fi bine sa treceti o data cu bebelusul pe la serviciu. In felul acesta, colegii vor realiza ca aveti copil mic si vor intelege mai bine situatia in care va aflati.

Profitati de toate facilitatile pe care le acorda firma mamicilor care se intorc mai devreme la serviciu. Daca in regulamentul de ordine interioara este prevazut ca aveti dreptul la program redus de munca, profitati de acest lucru.

Pentru o acomodare mai usoara, va puteti intoarce sa lucrati cu jumatate de norma, cel putin cateva luni, pana va intrati in mana.

Sursa: Forbes