Faptul ca, in timpul serviciului, stai la discutii online cu prietenii sau ca te uiti la filmulete pe Youtube nu e un secret doar al tau. Seful iti poate urmari activitatea pas cu pas. In SUA, peste 50% dintre angajatori au declarat ca monitorizeaza intr-un fel sau altul activitatea angajatilor pe internet. Cat de legal este insa acest lucru in Romania?

Monitorizarea angajatului care, in termeni european-indulciti, si-a schimbat numele in "supraveghere", poate include citirea corespondentei private, inclusiv conversatiile de pe messenger. Unde se opreste libertatea angajatului? Doar conducerea firmei poate decide, deoarece deocamdata, in Romania, nu exista o lege clara in acest sens.

"Nu avem o lege care sa precizeze clar acest lucru. Se presupune ca telefonul de serviciu, precum si e-mailul sunt folosite in interesul firmei. Daca are insa loc o supraveghere, este obligatoriu ca angajatul sa fie informat cu privire la acest lucru", spune juristul Bogdan Manolea.

Conducerea poate crea propriul regulament, in care ar trebui sa specifice modalitatea si durata supravegherii. Regulamentul trebuie sa aiba o forma scrisa, de care angajatul sa ia cunostinta in momentul incheierii contractului de munca. Daca acest lucru nu se intampla, angajatul poate depune plangere pentru violarea corespondentei si a intimitatii.

I-ar veni in sprijin legea 161/2003, art.42, aliniatul 1, care incrimineaza accesul fara drept intr-un sistem informatic: "Accesul, fara drept, la un sistem informatic constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

"Corespondenta este inviolabila, inclusiv continutul conversatiilor de pe messenger, atat timp cat nu vorbim despre un sistem de chat intern", sustine si Eugen Cadaru, specialist in legislatia comunicarii.

Legal doar cu acordul tau

Sub umbrela corespondentei private intra si conversatiile de pe telefonul de serviciu, mailurile trimise de pe adresa de la birou, precum si folosirea internetului la locul de munca. "Pentru ca violarea corespondentei se considera infractiune, exista mari sanse sa castigi un proces impotriva angajatorului", crede Cadaru.

Este insa mai dificil sa dovedesti faptul ca angajatorul ti-a ascultat conversatiile sau ti-a citit arhiva de mesaje din messenger. E adevarat, dezvaluirea duratei convorbirilor nu inseamna violarea intimitatii, insa prezentarea continutului acestora, da. Din aceasta cauza, continutul este accesibil doar SRI, SIE si Ministerelor Justitiei si al Internelor. Dar chiar si in acest caz, cererea se aproba doar printr-un mandat care atesta ca acele convorbiri ar putea dauna sigurantei nationale. Banuim ca nu planuiesti un atentat prin telefonul de serviciu, nu?

Daca ti-ai pus totusi in cap sa dovedesti ca nu doar tu "ai ochi" pentru mailurile tale, acest lucru nu este imposibil: sta marturie procesul Copland vs. Marea Britanie (2007), in care angajatei Copland i-au fost urmarite e-mailurile, convorbirile telefonice si site-urile accesate de la serviciu.

Avand in vedere ca angajatorii nu o anuntasera pe Copland cu privirea la posibilitatea unei monitorizari, aceasta a castigat procesul, fiind protejata de articolul 8 din Conventia Europeana a protejarii drepturilor fundamentale: "Fiecare fiinta umana are dreptul sa i se respecte viata privata, familia si corespondenta".

Asadar, singura conditie prin care iti poti decide respectarea intimitatii este sa intrebi, la angajare, daca firma are un regulament in acest sens. Nu merge pe intelegeri verbale si cere un document semnat care sa ateste hotararea angajatorului. Accesarea si folosirea datelor personale este legala doar daca tu iti dai acordul.

Daca ai avut pana acum neplaceri din cauza monitorizarii excesive, ti-ai dat seama ca si altii iti citesc mailurile sau firma nu iti permite acces total pe internet sau messenger (si cum te descurci in cazul acesta), poveste-ne si noua.