De multe ori angajatii de incredere ai unei companii clacheaza atunci cand sunt promovati sau pur si simplu nu mai dau randament. Altii lipsesc de la program, intarzie sau, dimpotriva, lucreaza ore suplimentare si cer prelungiri de deadline-uri. Janet Simmonds, senior consultant pentru KWORX, Marea Britanie, a vorbit, in cadrul primului congres de resurse umane, de la Cluj-Napoca, despre stresul la locul de munca si metodele de consiliere si ameliorare ale acestuia.

Ce este stresul la locul de munca? Stresul se manifesta ca o presiune care ii face pe oameni sa nu mai dea randament, sa simta ca nu fac fata cerintelor si sa creada ca au ajuns la capatul puterilor. Care sunt cauzele stresului? Specialistii in psihologie au ajuns la concluzia ca principalele cauze ale aparitiei stresului la locul de munca sunt: restructurarea si schimbarile organizationale - "Uneori oameni care isi fac foarte bine treaba pe o anumita pozitie sunt promovati si atunci constata ca sunt depasiti de situatie.Fara o pregatire in prealabil, problema lor este ca trebuie sa munceasca mai mult, folosind, insa, aceleasi resurse", a explicat Janet Simmonds.

Nesiguranta locului de munca, lucrul peste program – lipsa timpului liber, rezultatele subestimate sunt alte cauze ale aparitiei stresului. “Stresul la locul de munca nu sta nici in organizatie, nici in individ, ci in relatia dintre cele doua elemente” , afirma Simmonds.

Care sunt simptomele stresului? Prima schimbare sesizabila este cea care apare in performanta oamenilor. Angajatii fac greseli din neatentie, isi pierd motivatia, nu mai pot lua decizii, sunt nesiguri, petrec mai mult timp la lucru pentru ca scade puterea de concentrare.

Unii oamenii devin irascibili, sensibili, instabili emotional, exagereaza anumite situatii, intarzie sau lipsesc zile intregi. Dintre semnalele fizice, Simmonds a enumerat: letargia, durerile de cap, agresivitatea, frisoanele, comportamentul agresiv, incapatanarea, cresterea consumului de tigari si alcool. Stresul este resimtit in 3 faze: Alarma –isi dau seama ca ceva se intampla si vor sa evite problemele si complicatiile; Rezistenta – incearca sa se forteze si sa nu se lase prada simptomelor; Extenuarea – oboseala extrema, pierderea in greutate, incapacitatea de concentrare

Care sunt responsabilitatile managerilor? Managerii trebuie sa fie atenti la nevoile anagajatilor indentifice semnele de stress din personal sustina personalul, sa asculte fara sa judece, sa discute conflictele de echipa, sa reduca volumul de munca, sa ii implice pe oameni in procesul de planificare si decizie, sa recomande consilierea. Ce este consilierea la locul de munca? "Consilierea este procesul prin care ajuti un client sa vorbeasca despre problemele pe care le are, fie la locul de munca, fie acasa, datorate orelor prelungite la serviciu", explica Janet Simmonds.

Consilierea nu este nici mentorship, nici coaching , se bazeaza pe confidentialitate si prin ea angajatul isi poate descoperi centrul problemelor si poate gasi solutii pentru ele.