Intel a prezentat o versiune functionala a USB 3.0, la “Showul consumatorilor de electronice” din Las Vegas. Acest standard de conectivitate va fi disponibil in 2010, si dezvoltatorii sai spera ca va inlocui cu succes atat versiunile sale mai vechi, cat si concurenta, reprezentata de eSATA si FireWire.

La colt de strada, nu vei mai fi acostat cu CD-uri si DVD-uri piratate, ci cu harduri umplute cu serialele preferate, pentru ca USB 2.0 are in momentul actual o viteza teoretica maxima de 480 Mbps, in vreme ce de la versiunea a treia se asteapta 5 Gbps. Comparatiile il avantajeaza si atunci cand e vorba de eSATA si de urmatorul standard FireWire 3200, amandoua cu o viteza aproximativa de 3Gbps.

Domeniul imediat in care vor fi observabile efectele este cel al vitezei, pentru ca daca pana acum, pentru copierea unui fisier de 25 GB prin USB 1.0 asteptam peste 9 ore, iar cu standardul actual asteptam aproape 14 minute, prin noul cablu vom transfera acelasi fisier in 70 de secunde, conform unui calcul facut de cei de la Cnet.

Imi imaginez ce vanzari vor avea hardurile externe de mare capacitate cu USB 3.0, mai ales in Romania, unde downloadurile de pe DC si de pe torenti au crescut uimitor in ultimii ani fata de tarile vecine. Va fi mult mai usor sa chemi un prieten cu hardul pe la tine, si sa copiezi sute de filme in vreme ce beti o bere, decat sa te chinui sa iei un singur film de pe net in aceeasi perioada.

Acest anunt ne face sa ne gandim ca Intel vrea sa introduca pilula albastra pe piata electronicelor. Alte avantaje cuprind compatibilitatea USB 3.0 cu hardwareul ce se foloseste de USB 2.0, cat si faptul ca va avea un consum redus de energie. Asadar, tot teoretic, daca luam drept exemplu laptopuri mai vechi, la care folosim echipamente cu cablu (mouse, imprimanta, etc.), atunci cand vom trece la standardul nou, “viata” laptopului neconectat la priza va fi mai lunga.

Vestile bune nu se opresc aici, pentru ca USB 3.0 va fi capabil de upload si download simultan si va avea si stari de idle, sleep si suspend.

Asteptam stirile ulterioare si inerentele defecte, pentru ca altfel USB 3.0 ar fi prea grozav, si cu totii stim ca in lumea calculatoarelor, e imposibil ca un echipament, oricare ar fi el, sa nu te dezamageasca macar o data in viata.

Alex Sima - TownPortal