Sony a lansat prima camera foto cu browser integrat, Cyber-shot DSC-G3. Prezentarea oficiala, facuta la Las Vegas, s-a axat pe caracteristica principala a acesteia: usurinta distribuirii pozelor prin intermediul internetului. Legatura se realizeaza cu ajutorul unei conexiuni Wi-Fi.

"Cercetarea ne-a aratat ca importanta data de clientii nostri impartirii pozelor si clipurilor video (cu familia si prietenii) este mare, dar ca de cele mai multe ori uita sa o faca, sau nu au destul timp pentru asta", a declarat Phill Lubell, director de marketing pentru camere digitale la Sony Electronics. As putea adauga aici un alt factor. Lipsa unor unelte adecvate pentru cei care au de uploadat mii de fotografii, situatie neplacuta in care m-am aflat si eu de cateva ori. Uploadul si etichetarea manuala a pozelor dureaza pur si simplu prea mult.

O idee ar fi crearea unor etichete prestabilite, care sa marcheze fotografia in momentul in care a fost facuta, si eventual sa-i schimbe numele. Daca folosesti setarea pentru peisaj, atunci ea sa poarte numele "peisaj 01". Similar pentru celelalte functii si setari manuale.

In ceea ce priveste conectivitatea camerei, aceasta este similara cu cea a unui laptop. Se poate folosi de orice punct de acces ce ofera internet wireless, de la cafenele si pana la aeroporturi.

Dupa cum ne-au obisnuit cei de la Sony, atunci cand aduc o inovatie pe piata, apare imediat si un buton nou. Acum, el se numeste WLAN si deschide direct browserul incorporat. De aici, camera se duce automat catre pagina Sony pentru "Easy Upload" (incarcare usoara), care include linkuri catre siteuri de incarcare gratuita a fotografiilor, precum si siteuri bazate pe continut video, ca Picasa, Shutterfly, YouTube, Dailymotion, Photobucket. Alte siteuri pot fi accesate manual cu ajutorul browserului.

Pretul camerei Cyber-shot DSC-G3 este de 499 de dolari. De banii astia, primim 4GB incorporati si un slot pentru memorie aditionala, un touch pannel cu rezolutie mai mare de patru ori decat cele ale LCDurilor conventionale, 10 megapixeli si zoom optic 4x. Mai multe detalii despre ea puteti afla vizitand siteul oficial Sony.

DSC-G3 pare o camera utila pentru cei pasionati de interactivitate si de calatorii. Te duci in excursie la Disneyland si trimiti pozele celor de acasa imediat dupa ce le-ai facut, fara sa-ti mai trebuiasca acces la un calculator. Din punctul asta de vedere, pare o optiune de luat in seama si pentru cei cu bloguri video, sau chiar pentru jurnalisti, atunci cand dau peste un subiect la intamplare, pentru care nu sunt pregatiti. Filmezi, intri pe net, uploadezi, si gata "stirea".

Partea proasta (si putin ironica) e ca pentru cei care isi aleg destinatii de vacanta mai exotice, fara acces wireless la internet, camera e inutila atunci cand e vorba de caracteristica sa esentiala. E ca si cum ti-ai lua laptopul la o cabana in varf de munte, dar care nu are prize. In concluzie, daca aveti in minte astfel de zone, nu va recomand aceasta camera.

Alex Sima - TownPortal.