Chitara cameleon a fost dezvoltata de Amit Zoran, student la MIT, impreuna cu Marco Coppiardi si Paula Aguilera. Si-a capatat numele datorita capacitatii de a imita sunetul diferitor instrumente, in functie de sectiunea de mijloc inserata.

Pentru ca de fapt, tocmai asta este inovatia, posibilitatea chitaristului de a schimba "placa de sunet" din interior, pentru a obtine sunete diferite. Placile sunt din bucati de lemn, dar pot fi si din alt material. Sunetele produse pot fi manipulate cu ajutorul unui computer pentru a produce efecte care in mod normal nu pot fi obtinute de o camera rezonatoare normala, "ca si cum chitara ar avea marimea unui munte, sau a unui soricel", a spus Zoran.

Orice bucata de lemn poate fi folosita daca este suficient de mare, totusi cantitatea de material necesar e mai mica decat ar fi in mod normal pentru construirea unui instrument intreg. Amit Zoran planuieste sa faca o noua bucata dintr-un fragment de pod de acum 150 de ani, prea ingusta pentru a crea o chitara completa.

Caracteristicile individuale ale lemnului, "valoarea romantica" a materialului, sunt importante pentru cel care canta, si ajuta un instrument sa aiba un sunet unic, a mai adaugat Amit. "Procesarea digitala de date ofera un spectru infinit de sunete. Acum, e posibil sa le imbinam pe cele doua."

Articolul original a fost prezentat in revista TechTalk, editata de MIT.

Alex Sima - TownPortal