Zvonurile cu privire la achizitionarea C-Zone au inceput sa circule la sfarsitul anului 2006. Apoi a venit confirmarea:

"Grupul a platit un avans pentru reteaua de cartier C-Zone si urmeaza sa vireze restul banilor in 2011. Daca RCS&RDS nu e multumita de evolutia C-Zone, poate anula tranzactia."

Ovidiu Ghiman, director de vanzari la RDS&RCS declara atunci: „C-Zone este o companie independenta cu care avem un parteneriat. Internetul este livrat sub brandul C-Zone, iar serviciile de televiziune prin cablu, telefonie fixa si telefonie mobila sunt livrate de RCS&RDS. Probabil ca, la un moment dat, se va integra in compania noastra si va trece sub brandul RCS&RDS, insa nu putem oferi o data concreta pentru acest lucru".

Legatura cu trecutul fiind completata, ajungem cu firul filmului in februarie 2009, mai precis in dimineata aceasta, cand am primit un telefon de la un angajat C-Zone (Rahova) care mi-a transmis ca trebuie sa reinnoiesc contractul pana la sfarsitul lunii, pentru ca au fost cumparati de RDS&RCS, si daca nu semnez nu o sa mai am internet.

Beculetul de alarma s-a aprins si am dat o fuga pana la sediul lor ca sa vad despre ce e vorba. Ma gandeam initial ca e vorba de un mic artificiu, pentru ca un contract se face pe minim 12 luni, si cuprinde o clauza conform careia, chiar daca il reziliezi, trebuie sa platesti ca "despagubire" suma echivalenta cu abonamentul pe un an. Nu discutam deocamdata despre legalitatea unei asemenea prevederi. Vechile abonamente fiind pe punctul de a se termina, o solutie eficienta pentru mentinerea numarului de abonati ar fi fost acest "anunt".

Ajuns la fata locului, l-am intrebat pe om daca semnarea noului contract inseamna o noua perioada minima, sau daca datele raman la fel. Mi-a raspuns ca varianta a doua e cea buna, toate intelegerile intre parti ramanand aceleasi, inclusiv perioada la care expira contractul, modificarile fiind strict la nivelul celor care ofera serviciile in sine. Mie nu mi se pare normal, din moment ce e un nou contract care il invalideaza pe cel vechi, dar las asta in seama juristilor. Sa zicem ca e asa, caz in care nu pot decat sa ma bucur, pentru ca daca ma mut, de exemplu, nu voi fi nevoit sa le platesc serviciul pe care nu il folosesc.

Il intreb apoi ce-i cu achizitia, pentru ca din cate stiam eu, aceasta s-a petrecut inca din 2006. Mi se raspunde ca acum cateva zile s-au semnat actele definitiv si s-au livrat si banii care mai trebuiau achitati de catre RDS&RCS. Adica suma care se vehicula ca trebuie platita peste 2 ani. De aici, intelegem ca C-Zone le-a fost pe plac, cu toate criticile utilizatorilor sai, printre care ma aflu si eu. De astazi, RDS&RCS se apropie si mai mult de monopol pe piata serviciilor de furnizare a internetului.

Trebuie precizat faptul ca aceasta nu a fost o declaratie oficiala, asa ca pana ce ea va veni, luati cele de mai sus ca pe un alt zvon. Va tin la curent.

Pana atunci, daca va numarati printre cei indosariati pe sistemul vechi si daca nu v-ati reinnoit contractul, pe care sa scrie si RDS&RCS in plus fata de Globalview (C-Zone), dati un telefon, ca nu strica sa va asigurati ca veti mai avea net. Am vazut si ditamai afisul la intrarea in sediul lor, cum ca "termenul limita pentru semnarea noilor contracte este 15 martie"...

Alex Sima - TownPortal