În prezent, companiile trebuie să facă față mult mai multor provocări decât în trecut: schimbările rapide ale tehnologiei, încetinirea creșterii economice, noi concurenți, evoluția forței de muncă, schimbarea modelelor de afaceri, un volum uriaș de date, reglementări complexe și o nevoie permanentă de reducere a costurilor.

Radu BadiceanuFoto: PwC România

În acest context, rolul departamentelor financiare și al directorilor financiari devine și mai complex prin valorificarea datelor pe care aceștia le au la dispoziție pentru a-i ajuta pe liderii organizațiilor să vadă atât unde se află organizația în orice moment, cât și unde poate și ar trebui să fie săptămâna viitoare, luna următoare și anul viitor.

Fundamental în această transformare este sistemul informatic al companiei care, în urmă cu câțiva ani, părea și chiar era capabil, dar care a devenit între timp învechit. Sistemele informatice necesare astăzi nu mai sunt doar o simplă actualizare, reprezintă un joc nou cu reguli noi, în care trebuie modernizate atât instrumentele și funcțiile, cât și modul în care se face IT, pentru a sprijini analiza datelor, securitatea cibernetică, automatizarea, integrarea cu sistemele terțe și reducerea timpului proceselor.

În aceste condiții, devine tot mai clar că aceste transformări pot avea loc într-un mediu agil, guvernat de tehnologii noi și inovative. Vorbim despre o nouă arhitectură a ERP-urilor care va interconecta infrastructurile digitale ale companiilor și care va schimba fundamental modul de interacțiune cu investitorii, clienții, furnizorii, autoritățile de reglementare și angajații lor.

Necesitatea trecerii la nivelul următor de eficiență, cu procese rapide, precise și la costuri mai mici, reiese și din sondajul Finance Effectiveness Benchmark Report 2019, realizat de PwC la nivel global, care a constatat un lucru extrem de interesant, și anume faptul că funcțiile financiare petrec 75% din timp pentru analiza datelor.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România aici.