Acordul pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu ar trebui privit ca un punct final procedural al Brexit-ului de către operatorii economici care ar trebui să se pregătească pentru o nouă perioadă de incertitudine. Marea Britanie va deveni stat terț ceea ce presupune atât existența unor vămi fizice, cât și dispariția facilităților specifice comerțului intracomunitar. De asemenea, accesul la piața muncii sau libera circulație a persoanelor se va face potrivit unor noi reguli, cu impact asupra cetățenilor britanici din România, dar și asupra cetățenilor români din Marea Britanie.

Post BrexitFoto: Pwc Romania

Practic, de la 1 ianuarie 2021, livrările sau achizițiile intra-unionale vor deveni operațiuni de import sau export, care vor trebui să se supună regulamentelor vamale în vigoare la data Brexitului.

Pregătiri recomandate pentru operatorii economici

Efectuați o analiză internă referitoare la impactul Brexit-ului asupra întreprinderii voatsre și asupra furnizorilor. Luați în considerare chiar și posibilitatea extinderii sau mutării activității întreprinderii către o altă piață unională.

Familiarizați-vă cu regimurile vamale aplicabile comerțului cu state terțe.

Luați în calcul necesitatea obținerii de certificate de origine, licențe de import, autorizații, etc și demarați din timp procedurile în vederea emiterii lor.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România aici.

Un articol semnat de Daniel Anghel, Partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România, Carmen Argeșeanu, Senior Manager PwC România, Florin Neagoe, Manager PwC România