Articol susținut de PwC România

Raportarea aranjamentelor transfrontaliere: Cine, cum și când are această obligație? Clarificări așteptate

de Dan Dascălu, Mihail Boian     Pwc Romania
Luni, 2 martie 2020, 9:50 Blogul PwC Romania


Dan Dascălu, Mihail Boian
Foto: Pwc Romania
​Cum anume și când ar trebui să aibă loc raportarea și notificarea aranjamentelor transfrontaliere care le revin intermediarilor și contribuabililor relevanți? Cum se aplică sancțiunile pentru nerespectarea acestor obligații? Sunt întrebări care necesită clarificări, textul OUG 5/2020 care transpune Directiva europeană DAC6 fiind echivoc în anumite privințe. În continuare, vom comenta din perspectivă juridică unele dintre aceste aspecte care ridică probleme de interpretare.

Cele două categorii de titulari ai obligației de raportare a aranjamentelor transfrontaliere sunt intermediarii și contribuabilii relevanți, existând și o serie de mențiuni despre obligațiile fiecăruia dintre cei doi în textul OUG 5/2020. Este important de reținut că obligația de raportare nu este niciodată în sarcina amândurora, ci fie doar în sarcina intermediarilor, fie în cea a contribuabililor relevanți.

Cui revine obligația de raportare?

În practică, în special față de sancțiunile care pot deveni incidente, se pune în primul rând o întrebare extrem de importantă: cine și cum anume aduce la îndeplinire obligația de raportare?

Ca regulă, obligația de raportare revine intermediarului. Există și excepții în care acesta, este ținut de obligația secretului profesional (de exemplu, este avocat sau consultant fiscal, contribuabilul nerenunțând la protecția pe care legea i-o acordă din această perspectivă), iar cel obligat să raporteze va fi un alt intermediar implicat care nu este ținut să păstreze secretul profesional. În ultimă instanță, dacă nu este implicat niciun fel de intermediar care să poată să raporteze în condițiile mai sus- menționate, obligația îi revine contribuabilului relevant.

În asemenea cazuri de excepție, intermediarul ținut de secretul profesional va avea doar o obligație de notificare către celălalt intermediar care nu are o asemenea obligație de confidențialitate, respectiv, în lipsa acestuia, direct către contribuabil.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Dan Dascălu, Partener coordonator litigii fiscale D&B David și Mihail Boian, Partener D&B David și Baias


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


1909 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by