​Deși este reglementat de mai bine de doi ani, impozitul specific continuă să provoace dificultăți companiilor din domeniul HoReCa. Mai mult, produce consecințe și asupra altor impozite pe care acestea le plătesc. Cum anii de aplicare ai impozitului specific vor începe să fie incluși în perioada supusă controlului fiscal, ne-am gândit să explicăm situația în care se află contribuabilii care datorează atât impozit pe profit, cât și impozit specific (fie acesta și nesemnificativ prin raportare la întreaga dimensiune a activității), cu ocazia plăților de dividende efectuate către acționari/asociați.

Iulian Panfiloiu, Andrei BirmanFoto: PwC România

Introdus în 2017, prin Legea 170/2016, ca o derogare de la impozitul pe profit, impozitul specific a avut scopul de a crește gradul de conformare voluntară a companiilor din HoReCa - turism, hoteluri, restaurante sau alimentație publică. Deși simplu în teorie, în practică lucrurile stau diferit.

Citește continuare pe blogul PwC România aici.