​​Societățile care au intrat în dificultate după 31 decembrie 2019 vor fi eligibile pentru scheme de ajutor de stat temporar, în condiții pe care fiecare stat membru al Uniunii Europene urmează să le stabilească. Comisia Europeană și-a mobilizat forțele și a anunțat chiar zilele acestea principalele ”linii” de ajutor de stat temporar, ce vor fi disponibile în contextul pandemiei. Până ce autoritățile de la București vor lua o decizie, să vedem care sunt schemele de sprijin pe care pot conta companiile, așa cum au fost anunțate.

Sonia Voinescu, Lucian BozianFoto: Pwc Romania

Ajutoare sub formă de subvenție directă / avantaje fiscale: Statele Membre vor putea să reglementeze scheme de ajutor de stat de până la 500.000 EUR, ce vor fi accesibile unei societăți pentru a răspunde nevoilor sale urgente de lichidități. Acest lucru se va putea realiza printr-o subvenție directă sau prin intermediul unui avantaj fiscal.

Ajutoare sub formă de garanții de stat privind împrumuturile bancare: Statele Membre pot acorda garanții de stat sau pot stabili scheme de garantare care să vină în sprijinul societăților pentru împrumuturile bancare contractate. Acestea ar subvenționa primele, reducând rata estimată a pieței pentru primele anuale pentru noi garanții pentru IMM-uri și non-IMM-uri. Există, însă, câteva limitări ale valorii maxime a împrumutului, care se bazează pe nevoile de exploatare ale societăților (stabilite pe baza costurilor salariale sau a nevoilor de lichidități).

Garanțiile se pot referi atât la împrumuturi pentru investiții, cât și pentru capitalul de lucru. Rămâne de văzut dacă autoritățile române vor găsi resursele de finanțare pentru a oferi garanții de stat pentru împrumuturile bancare contractate de companii, în condițiile în care deja ne confruntăm cu fonduri bugetare reduse.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Sonia Voinescu, Associate D&B David și Baias și Lucian Bozian, Managing Associate D&B David și Baias