Provocarea prețurilor va continua în sectorul energiei și după relaxarea restricțiilor impuse din cauza pandemiei COVID-19, acestea fiind deja afectate de reducerea cererii de petrol, a consumului de electricitate și de scăderea precipitată a cotațiilor petrolului, gazelor, dar și a acțiunilor listate la bursă.

Andreea MitirițăFoto: PwC România

În aceste condiții, sectorul energetic trebuie să-și adapteze strategiile la ”noua normalitate”, care înseamnă pe lângă gestionarea problemelor în materie de sănătate și siguranță a angajaților, cu care se confruntă toate sectoarele, continuarea scenariului cu preț redus al petrolului, o cerere mai scăzută, necesitatea creșterii veniturilor și gestionarea datoriilor.

Specialiștii PwC la nivel global au identificat o serie de probleme în jurul cărora companiile din sectorul energiei își vor contura aceste strategii.

Volatilitate și riscuri suplimentare

Până la dezvoltarea unui vaccin, ceea ce nu este probabil până în 2021, ar putea exista în continuare restricții, dar și posibilitatea unui al doilea val de pandemie. Prin urmare, companiile vor trebui să construiască un grad ridicat de flexibilitate și rezistență continuă în strategiile pe termen scurt și mediu. Acestea vor trebui să fie gata să ajusteze operațiunile în sus și-n jos și să nu presupună că recuperarea va fi un proces continuu și liniar. Modelele de resurse umane care oferă flexibilitate de 60:40 în jurul unui nucleu permanent de 60% sunt susceptibile să câștige teren. Trebuie luate în considerare aspectele legate de măsurile stricte de distanțare, igienă, control și reziliență în afaceri adoptate în criză, care trebuie menținute și intensificate sau reduse, după caz.

Securizarea lanțului de aprovizionare

Securizarea aprovizionării, o temă familiară în sectorul energiei și resurselor, are o relevanță mult mai largă într-o lume dominată de COVID-19. Pe măsură ce criza a avansat, companiile au fost nevoite să se miște rapid pentru a-și asigura lanțurile de aprovizionare și pentru a gestiona stocurile de componente. O dată cu reluarea activității economice, multe companii își vor reevalua lanțul de aprovizionare. De altfel, potrivit celui mai recent studiu COVID-19 CFO Pulse Survey, 60% dintre directorii financiari din energie, utilități și resurse au ca prioritate înțelegerea stării financiare și operaționale a furnizorilor lor. Astfel, anticipăm un sentiment puternic în favoarea lanțurilor de aprovizionare mai localizate și mai scurte.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Andreea Mitiriță, Partener PwC România