Cu doar 17 zile înainte de termenul final pentru depunerea Declarației Unice și plata obligațiilor fiscale aferente anului 2019 (25 mai 2020), la propunerea Ministerului de Finanțe, guvernul a anunțat că va oferi mai multe facilități fiscale persoanelor fizice, pe care speram să le vedem publicate cât mai curând.

Irina NistorFoto: PwC România

Potrivit informațiilor oferite, 30 iunie 2020 ar deveni noul termen pentru depunerea Declarației Unice și pentru stingerea obligațiilor fiscale aferente (impozit pe venit, CASS și CAS), după ce termenul mai fusese o dată prorogat, de la 15 martie la 25 mai. În plus, Guvernul intenționează să revină la sistemul bonificațiilor ce pot ajunge până la 10% din obligațiile fiscale datorate de persoanele fizice.

Astfel, dacă contribuabilul ar stinge până la noul termen, 30 iunie 2020, obligațiile fiscale pe care le datorează ar putea primi o bonificație de 5% din suma acestor obligații. Acesteia i s-ar putea adăuga o alta, suplimentară, de încă 5% dacă contribuabilul va transmite în format electronic Declarația unică până la același termen, de 30 iunie 2020. Bonificația suplimentară este și ea condiționată de stingerea obligațiilor fiscale până la termenul mai sus menționat.

Mai exact, un contribuabil poate beneficia de bonificația de 5% pentru plata până la 30 iunie 2020 chiar dacă declarația o depune pe format hârtie, însă un contribuabil care depune declarația electronic nu poate beneficia de bonificația depunerii, dacă nu face și plata până la 30 iunie 2020. Dacă respectă ambele condiții, ambele bonificații se aplică. În aceste condiții, contribuabilii care au posibilitatea de a transmite declarația electronic, dar nu au reușit încă să parcurgă pașii în acest scop, încă au timp până pe 30 iunie 2020, pentru a beneficia de bonificații.

Depășirea termenului de 30 iunie 2020 pentru declarare și plată ar putea atrage, pe lângă pierderea dreptului la bonificații, și instituirea de accesorii în sarcina contribuabilului. Pentru implementarea acestor noi măsuri, ne așteptăm să vedem o actualizare a formularului Declarației Unice.

Ce se întâmplă în cazul celor care depus deja declarația unică

Contribuabilii care, la momentul intrării în vigoare a acestor prevederi, au depus deja declarația, vor fi nevoiți să depună, până la 30 iunie 2020, o declarație rectificativă, în care să includă și bonificațiile, iar cei care au efectuat deja și plata obligațiilor fiscale, trebuie să știe că suma achitată în plus vă putea fi compensată cu alte obligații fiscale sau le va fi restituită în conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscală.

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România