Articol susținut de PwC România

Concedii medicale: Dispoziții specifice până la 30 septembrie, facilități privind procedura de recuperare a indemnizațiilor de către angajatori și implicații practice

de Camelia Niță, Magdalena Ștefan     PwC România
Vineri, 12 iunie 2020, 11:45 Blogul PwC Romania


Camelia Niță, Magdalena Ștefan
Foto: PwC România
O serie de modificări pentru simplificarea procedurilor privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, cu implicații si aplicabilitate limitată în timp, vizând atât certificatele medicale eliberate în perioada stării de urgență, cât și pe cele acordate începând cu data de 15 mai 2020 au fost introduse în contextul COVID-19.

Cele mai multe dispoziții au aplicabilitate extinsă până la data de 30 septembrie 2020 și vizează aspecte care facilitează transmiterea concediilor medicale pentru angajatori și salariați, deopotrivă.

Deși simplificată, procedura de depunere prin mijloace electronice la Casele de Sănătate a cererilor de decontare pentru indemnizații de concedii medicale, este urmată de transmiterea în original a documentelor, precum și a certificatelor medicale în original.

Implicații practice privind recuperarea sumelor și transmiterea certificatelor de concediu medical

Recuperarea indemnizațiilor de concedii medicale de către angajatori

Pentru a facilita procedura de depunere a cererilor de decontare pentru concedii medicale, Casele de Asigurări de Sănătate au implementat modalități de transmitere a documentației prin mijloace de transmitere la distanță.

În practică, am observat că procedura nu este una unitară, astfel, pe site-urile unor Case Județene de Asigurări de Sănătate sunt indicate adrese de email unde poate fi transmisă documentația specifica precum și numere de telefon dedicate pentru oferirea de instrucțiuni.

Material semnat de Camelia Niță, Managing Director, PwC România și Magdalena Ștefan, Manager, PwC România

Citiți continuarea articolului pe blogul PwC România aici

Informații utile pentru companii și angajați privind implicațiile pandemiei COVID-19 găsiți pe PwC Crisis Center.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2108 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  In practica (Vineri, 12 iunie 2020, 12:06)

  Ecce_Homo [utilizator]

  De ani de zile depun cereri de recuperare de sume din medicale ori de cate ori clientii mei sunt in aceasta situatie.
  Salariatul e in medical, firma plateste sumele si apoi depune cerere la casa de sanatate, alaturi de medicalele in original, de un centralizator si pana acum ceva timp de declaratia 112 cu recipisa cu tot (desi se depune la ANAF, electornic) si cu fisa pe platitor pentru contul 439 (pana acum doi ani, document pe care il cereau tot de la ANAF, uneori dupa zeci de insistente, apoi prin spatiul virtual).
  Cateva case de sanatate din provincie sunt ok, mai au de platit sume din 2019 incoace.
  CASMB insa este praf. Au sume din 2017 de dat, miliarde in anumite cazuri.
  Solutia lor a fost depunerea periodica la ghiseu a unor cereri de urgentare. Fara prima cerere de urgentare dosarul nu este repartizat unui om. Apoi totul depinde de cat de lepra e acel om. Unii le lucreaza, altii nu, trag de timp si trebuie sa insisti, sa mergi in audiente, sa le faci zeci de solicitari.
  pe 20 martie am depus cereri de urgentare pt toti clientii. 2 au incasat sumele restante (2017, 2018), ceilalti nu.
  Salariatii CASMB nu raspund la telefoane, nu raspund la mail (una mi-a zis ca ii e frica sa deschida mailul), nu raspund la petitii etc. Daca te duci la ei la sediu nu te primesc, iar purtatorul lor de cuvant doar ii acopera si nimic mai mult.
  Timp in care angajatorii viseaza sa primeasca miliardele salvatoare in acest moment. Si pun presiune pe contabili sau pe inspectorii de resurse umane care au depus dosarele.
  Nu uitati exemplul BRD, au dat spaga ca sa incaseze banii datorati de CASMB apoi s-au autodenuntat. Acolo s-a ajuns. Altfel slabe sanse sa primesti banii.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by