Articol susținut de PwC România

Executarea nelegală de lucrări de construcții: Anumite fapte penale, dezincriminate de noile modificări ale Legii 50/1991

de Georgiana Bălan     PwC România
Vineri, 14 august 2020, 15:46 Blogul PwC Romania


Georgiana Balan
Foto: Pwc Romania
​O serie de fapte calificate până acum ca fiind infracțiuni sunt dezincriminate de Legea nr. 171/ 2020* de modificare a Legii 50/1991 care le schimbă regimul juridic în contravenții. Este vorba despre executarea fără autorizație de construire sau de desființare ori cu nerespectarea prevederilor acestei autorizații a lucrărilor prevăzute la art. 3 (1) lit c), e) si g) din Legea 50/1991. Până acum, astfel de fapte erau considerate infracțiuni și se pedepseau cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Începând cu 15 August 2020, acestea vor fi considerate contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 1.000 lei la 100.000 lei.

Despre ce fapte este vorba

Cu titlu exemplificativ, menționăm printre faptele dezincriminate executarea nelegală a unor lucrări de construire, reconstruire, modificare, extindere, reparare, modernizare şi reabilitare privind căile de comunicaţie de orice fel, drumurile forestiere, lucrările de artă, reţelele şi dotările tehnico-edilitare, lucrările hidrotehnice, amenajările de albii, lucrările de îmbunătăţiri funciare, lucrările de instalaţii de infrastructură, lucrările pentru noi capacităţi de producere, transport, distribuţie a energiei electrice şi/sau termice, precum şi de reabilitare şi retehnologizare a celor existente.

De asemenea sunt vizate și lucrările de foraje şi excavări necesare pentru efectuarea studiilor geotehnice şi a prospecţiunilor geologice, proiectarea şi deschiderea exploatărilor de cariere şi balastiere, a sondelor de gaze şi petrol, precum şi a altor exploatări de suprafaţă, subterane sau subacvatice, precum și organizarea de tabere de corturi, căsuţe sau de rulote.

Precizări suplimentare: Fapte cu impact deosebit pentru public

Cu titlu general, executarea unei construcții obișnuite fără autorizație de construire, cum ar fi de exemplu o casă de locuit, constituie o contravenție și nu este sancționată pe tărâm penal.

Cu toate acestea, există o serie de lucrări de construcție care au un important impact social, cultural, economic sau de mediu, motiv pentru care protecția oferită de lege pentru executarea în legalitate a acestora ar trebui să fie și, în multe cazuri, este mult ridicată.

Acesta este și cazul faptelor dezincriminate de Legea 171/2020. Majoritatea acestora privesc fapte cu impact deosebit pentru public, deci cu un prejudiciu general. Prin urmare normele de protecție a legii ar trebui să includă sancțiuni mai importante, proporționale cu interesul public protejat.

Spre exemplu, o lucrare de amenajare a albiei, consolidare mal si construcție ponton poate duce la dispariția sau relocarea unei anumite specii dacă prevederile si normativele specifice nu sunt respectate și, în final, poate afecta grav ecosistemul zonei.

În același mod, lucrările la rețelele de distribuție a energiei electrice dacă sunt executate în afara prevederilor legale impun un pericol real pentru viața și siguranța celor care le folosesc.

În ambele exemple, prejudiciul este unul general și mult mai important decât prejudiciul suferit de un cetățean ca urmare a nerespectării de către vecin a regimului de înălțime pentru casa pe care tocmai o construiește (faptă care de altfel încalcă și ea prevederile legale).

Lucrările care au făcut obiectul schimbării regimului juridic fac parte tocmai din categoria lucrărilor cu o importanță sporită, iar nerespectarea prevederilor legale în ceea ce privește executarea lor poate avea un impact nefavorabil general.

Prin urmare, suntem de părere că nerespectarea prevederilor legale in cazul lucrărilor menționate la art. 3 (1) lit c), e) si g) din Legea 50/1991 ar trebui sancționată diferențiat, cu măsuri mai aspre decât în cazul unor lucrări de construcție obișnuite. Este de dorit deci, rectificarea modificării actuale prin introducerea unor sancțiuni separate, mai aspre pentru lucrări care privesc sau pot afecta publicul general. Numai așa poate fi remediată inechitatea rezultată ca urmare a intrării în vigoare a Legii 171/2020.

*Legea nr. 171/2020 pentru modificarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții a fost publicată pe 12 august 2020 în Monitorul Oficial.

Un articol semnat de Georgiana Bălan, Avocat, D&B David și Baias


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6008 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  unde (Vineri, 14 august 2020, 15:56)

  andrei1232000 [utilizator]

  este dna Weber si CCR care sa declare neconstitutionale aceste modificari ale legii 50? Sanctiunile au fost inasprite si au fost introduse modificari care sa elimine o serie de ambiguitati pe vremea cand ministru la MLPAT era dl Borbely de la UDMR. Dar se pare ca mafia constructiilor este mai tare decat Avocatul Poporului si CCR. Bine ca dna Weber a avut timp sa "nasca" fabulosul document-chestionar adresat spitalelor pe tema torturii!
 • +6 (6 voturi)    
  Nerespectarea prevederilor autorizatiei de constru (Vineri, 14 august 2020, 19:50)

  prio [utilizator]

  trebuie sa prevada o pedeapsa penala deorece aceste incalcari pun in pericol VIATA SI SIGURATA CETATENILOR.
  EX:
  INCALCAREA PREVEDERILOR AUTORIZATIILOR DE CONSTRUCTIE IN CAZUL MODIFICARILOR IN INTERIOARELE APARTEMENTELOR LA BLOC CARE AFECTEAZA STRUCTURA DE REZISTENTA SI STABILITATEA CONTRUCTIEIE RESPECTIVE.
  Sunt mii de cazuri si sunt generatore de insecuritate trebuie stopate aceste practici ele devenind frcvente.

  ve-ti vedea la primul cutremur puternic...........atunci pe cine tragem in teapa???
 • +2 (4 voturi)    
  Articol incomplet (Sâmbătă, 15 august 2020, 8:56)

  Koczka [utilizator]

  Tonul articolului este unul aprobator, cu excepția unor litere de articole pentru care se face recomandarea că pedepsele sa fie mai aspre, decât amenda contravențională.
  Ar fi trebuit să fie menționări inițiatorii legii, rezultatul votului din parlament, mai exact cine sunt criminalii care au votat distrugerea orașelor și satelor românești.
  In Romania nu ești sigur niciodată, chiar daca deții sa Icem o casa cu gradina că pe locul de lângă tine vreun dezvoltator imobiliar nu-ți trântește vreun bloc cu 3,5,710;etaje și teblasa fara lumină, sau construiește o piacinaare care disloca pământul inclusiv de sub casa ta

  Bucureștiul mai ales și majoritatea orașelor mari din Romania șochează prin urâțenie urbanistică și pwisajisrica tocmai datorita lăcomiei și iresponsabilității acestor dezvoltatorul care ne-au înghesuit și ne-au stricat viața prin distrugeri de patrimoniu, prin amestecarea tipului și stilurilor arhitectonice, prin poluarea fonica și a aerului ce îl respirăm
  Se impune de urgență anularea acestor prevederi favorabile mafiei o floare
  Ar fi fost util sa aruncat ne a avizat favorabil aceasta lege și dacă la promulgare președintele Iohannis nu a sesizat CCR.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by