​​În ultimii ani, livrarea în stil clasic a unor calculații și rapoarte salariale standard nu a mai fost suficientă pentru procesul decizional. Cu atât mai mult, în contextul “pandemiei Covid”, companiile au avut nevoie de analize mai complexe și în același timp ușor interpretabile, pentru a lua decizii rapide privind structura de personal și cheltuielile aferente.

Camelia Niță, Magdalena ȘtefanFoto: PwC România

Comparația dintre buget și datele în timp real este o analiză ce capătă o importanță din ce în ce mai mare în procesul decizional al managerilor și liderilor, iar accesul facil la astfel de date devine esențial. Astfel a apărut nevoia de vizualizare a datelor de salarizare ale întregii organizații și de vizibilitate a tuturor proceselor de salarizare la nivel global. Acest lucru pare un obiectiv greu de atins în condițiile în care cele mai multe companii utilizează programe software diferite în fiecare țară și chiar furnizori de servicii de salarizare diferiți. Managerii ajung astfel să aibă de-a face cu o mulțime de formate de rapoarte diferite pe care trebuie sa le analizeze. În mod tradițional, departamentele interne desfășoară multă muncă de rutină pentru uniformizarea acestor rapoarte și consolidarea către grup. În cazul companiilor internaționale sau multinaționale, uniformitatea în raportarea pe care o fac subsidiarele devine importantă, deoarece rezultatele sunt mai ușor și mai rapid de accesat, comparațiile fiind relevante.

O soluție alternativă actuală este implementarea unei platforme globale de salarizare - o platformă unică ce oferă tablouri de bord care creează vizibilitate asupra activităților de procesare a salariilor pentru toate țările/entitățile din grup.

Ce este o Platforma Globală de Salarizare?

O astfel de soluție tehnică este dezvoltată să acționeze ca un liant între sisteme diferite, să creeze automat rapoarte uniforme, folosind ca sursă de date simple state de plată în format excel, generate de programul local din fiecare țară.

Deși configurarea platformei poate fi un proces de durată, rezultatul implementării asigură un nivel superior de vizualizare a datelor.

Pe lângă obiectivul principal de uniformizare în raportare, o astfel de platformă vine la pachet și cu alte avantaje, reprezentând o experiență consecventă la nivel global, cu respectarea concomitentă a regulilor de conformitate locală:

  • Standardizează procedurile și controlul proceselor de salarizare- economie considerabilă de timp;
  • Elimină schimbul de informații pe email- inputul si outputul salarial se realizează prin upload și download din platformă, în condiții de securitate a datelor;
  • Asigură vizualizarea în timp real a procesului de calcul salarial - se transmit notificări automate pe email direct persoanelor responsabile de fiecare activitate;
  • Asigură interfața cu o arie largă de sisteme de resurse umane si financiare.

Articol semnat de Camelia Niță, Director și Magdalena Ștefan, Manager

Citește mai mult pe blogul PwC România

Articol susținut de PwC România