Tranziția energetică de la combustibili fosili la surse regenerabile ia avânt și va presupune investiții uriașe în capacități de producție și infrastructură, doar pentru Europa investițiile pentru transformarea rețelei de electricitate fiind estimate la peste 2 trilioane de dolari până în 2050, reiese din raportul “Inventing tomorrow’s energy system”, realizat de PwC și strategy&, departamentul de strategie globală din rețeaua PwC.

Andreea MitirițăFoto: PwC România

Dar acest proces nu este numai în Europa, peste 190 de țări de la nivel global s-au angajat să atingă obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care înseamnă reducerea masivă a emisiilor de carbon până la atingerea neutralității din punct de vedere energetic. Aceste ambiții sunt susținute prin subvenții, stimulente, investiții și sisteme de stabilire a prețurilor carbonului. De la Coreea de Sud la SUA și Europa, pachetele financiare destinate să stimuleze revenirea după criza pandemică au ca scop construirea unor economii și sisteme energetice mai rezistente și durabile. O estimare a Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă arată că, pentru a pune pe picioare un sistem care să producă energie din resurse regenerabile până în 2050, sunt necesare investiții de 13 trilioane de dolari la nivel global doar pentru consolidarea rețelelor de transport și distribuție a energiei.

Un nou sistem energetic, complexitate mai mare

Pe termen scurt și mediu, petrolul, cărbunele și gazele naturale vor continua să reprezinte un procent mare din materia primă folosită pentru producerea de electricitate și căldură, dar tranziția energetică este în plină desfășurare. Iar companiile nu trebuie să se consoleze cu gândul că multe dintre componentele tranziției energetice sunt în viitorul îndepărtat - 10 până la 15 ani - și că au destul timp pentru a concepe un plan. Realizarea corectă a tranziției energetice este vitală din punct de vedere tehnologic, strategic, economic și al mediului. Scopul investițiilor începe să devină clar și tangibil, la fel și beneficiile, dar este clar că nicio companie nu poate parcurge această călătorie de una singură. În unele industrii va fi esențial să se încheie noi alianțe și să se dezvolte noi modalități de colaborare. Raportul PwC arată că, în următorii zece ani, sectoarele de petrol și gaze, energie electrică și utilități și industria chimică vor converge și vor forma sisteme de energie integrate.

Citeste mai mult pe blogul PwC Romania

Articol semnat de Andreea Mitiriță, Partener și Lider pentru Industria Energetică, PwC România

​Articol susținut de PwC România