​​Guvernul introduce noi reguli privind calcularea obiectivelor în materie de reciclare, care se bazează pe greutatea deșeurilor de ambalaje ce intră în operațiunea de reciclare (cu anumite derogări), prin Ordonanța nr. 1/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

​Guvernul introduce noi obiective în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de ambalajeFoto: PwC România

Ordonanța prevede de asemenea modificarea cerințelor esențiale pentru a stimula prevenirea generării de deșeuri de ambalaje, pentru a reduce impactul acestora asupra mediului și pentru a promova reciclarea materialelor de ambalaje.

Printre principalele modificări se numără:

- Introducerea, începând cu data de 1 ianuarie 2030, a unor obiective majorate de reciclare a deșeurilor de ambalaje. Sunt clarificate datele de la care vor intra în vigoare ratele minime de reciclare/ valorificare a deșeurilor de ambalaje (majorate cu 5%), și anume 1 ianuarie 2025, respectiv 1 ianuarie 2030.

- Posibilitatea Agenției Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) de a solicita Comisiei Europene amânarea, cu maximum cinci ani, a termenelor stabilite pentru îndeplinirea obiectivelor minime de reciclare pe tip de material (hârtie-carton, plastic, sticlă, metal, lemn) cu respectarea anumitor condiții și fără a aduce atingerea obiectivului global de reciclare minim prevăzut de lege pentru anul 2025, respectiv 2030.

- Ordonanța definește momentul în care se stabilește greutatea deșeurilor de ambalaje reciclate, și anume momentul în care deșeurile intră în operațiunea de reciclare.

Aflați mai multe despre actul normativ aici.

Articol susținut de PwC România