Articol susținut de PwC România​

Măsurile de încurajare a pieței imobiliare între creșterea plafonului de TVA și aplicarea unei pseudo cote reduse: limitele impuse de legislația europeană

de Daniel Anghel     PwC România
Miercuri, 13 octombrie 2021, 13:15 Blogul PwC Romania


Daniel Anghel
Foto: PwC România
Deși poate fi o măsură binevenită pentru piața imobiliară și cumpărători, propunerea de a avea două cote de TVA pentru o singură tranzacție trebuie analizată și din perspectiva limitărilor politicii fiscale care decurg din legislația europeană. După cum este știut, impozitele indirecte sunt guvernate de directive europene care trebuie transpuse în legislația națională, precum și de regulamente europene care au aplicabilitate directă în legislația locală.

În aceste condiții, proiectul de lege votat recent de Senat prin care pot fi aplicate două cote de TVA diferite pentru aceeași tranzacție imobiliară excede limitele directivei europene în domeniul TVA, directivă care este obligatorie pentru statele membre și a cărei nerespectare atrage declanșarea unei proceduri de infringement în vederea alinierii legislației. Conform proiectului recent votat, pentru o singură tranzacție imobiliară se aplică cota redusă de 5% TVA până la valoarea de 450.000 de lei și cota standard de 19% asupra valorii care depășește 450.000 lei.

Majoritatea țărilor UE au cote reduse de TVA pentru anumite categorii de produse și servicii, în conformitate cu limitele impuse de Directiva de TVA. În acest sens, cota standard, respectiv cota redusă se vor aplica ca procent din baza de impozitare adică asupra contrapartidei obținute pentru livrările de bunuri sau prestările de servicii realizate. Directiva de TVA nu prevede aplicarea diferențiată de cote de TVA pentru aceeași tranzacție în funcție de un plafon valoric.

Articol semnat de Daniel Anghel, Partener, liderul serviciilor fiscale și juridice PwC România​

Citiți mai multe pe Blogul PwC România
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


3072 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Idee fezabila (Joi, 14 octombrie 2021, 21:06)

    cryss01 [utilizator]

    Situatia este deja prezenta in Luxembourg de mai multi ani, cota redusa pana la un prag si cota completa pentru ce depaseste, respectand legislatia europeana. Pe acelasi model poate sa faca si Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by