Daniel Anghel, Tax and Legal Leader și Anca Macovei, Director, Tax technology, coordonatorii echipei de taxe și tehnologie PwC România, au discutat despre implementarea SAF-T în cadrul unui eveniment dedicat, la care invitat special a fost Mirela Călugăreanu, președinte ANAF.

​Eveniment online, LIVE miercuri, ora 11: Numărătoarea inversă a început. Din 2022 demarează raportarea SAF-TFoto: PwC România

Urmărește înregistrarea evenimentului aici:

Fișierul standard de control fiscal (SAF-T) devine obligatoriu de anul viitor, însă etapizat și diferit în funcție de categoria din care contribuabilii fac parte. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat ordinul 1783/2021 pentru implementarea SAF-T care conține: natura informațiilor care trebuie declarate, modelul de raportare, procedura, condiţiile, termenele şi datele de transmitere.

Aflați mai multe despre condițiile de raportare SAF-T aici.

Principalele declarații

Daniel Anghel, Lider al Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC România

Cele importante două elemente care vor ține titlul celor mai importante repere fiscale pe 2022 sunt îmbunătățirea colectării taxelor și extinderea bazei de impozitare. Redresarea încasărilor bugetare se poate face prin două direcții: îmbunătățirea colectării și/sau majorarea sau apariția unor taxe noi. În cazul îmbunătățirii colectării, România nu stă extraordinar. Suntem penultimul stat membru, doar Irlanda este după noi în UE și suntem departe de media europeană care este la 38% - 39%, noi înregistrând undeva la 26,7% din PIB venituri fiscale. De asemenea deficitul de încasare la TVA este unul foarte mare: nu încasăm o treime din TVA-ul datorat.

Colectarea mai bună se poate obține fie prin combaterea fraudei fiscale, fie stimularea unei confirmări mai mari la plata taxelor și o administrare fiscală eficientă care să vină cu informatizare, cu un program de informatizare, cu o reformă administrativă, într-un cuvânt modernizare.

Majorarea sau apariția unor taxe noi este un subiect la ordinea zilei. În ce privește taxa de solidaritate, care s-a menționat în nenumărate rânduri ca făcând parte din noul program de guvernare, cred că în acest context dificil pentru companii, majorarea unor taxe, sau apariția altora nu vor avea efectul scontat, ci din contră nu ar face altceva decât să împovăreze mediul de afaceri și ar frâna revenirea economică. Sunt studii făcute la nivelul OECD care au arătat că impozitele pe avere, pentru că despre acest lucru este vorba, încetinesc creșterea economică, magnitudinea fiind undeva între 0,02 – 0,04 puncte procentuale pentru o creștere cu un punct procentual a ratei impozitului pe avere.

Așadar, soluția este întărirea administrației fiscale prin implementarea de soluții IT, prin pregătirea personalului și prin procese de reforme coordonate.

Fișierul standard de control fiscal SAF-T este în centrul atenției și va fi și în lunile care urmează pentru că 1 ianuarie 2022 bate la ușă și marii contribuabili trebuie să fie pregătiți în acest an.

Mirela Călugăreanu, președinte ANAF

Potrivit obiectivelor asumate prin strategia ANAF pentru orizontul 2021-2024, ca de altfel și prin PNRR, aceste reforme complexe vor contribui la modernizarea și digitalizarea ANAF și vor contribui la creșterea gradului de colectare. De aceea țintele pe care noi ni le-am asumat prin PNRR sunt acelea de a eficientiza colectarea veniturilor bugetului general consolidat strict din perspectiva ANAF cu consecințe asupra ponderii veniturilor în PIB cu minim 2,5% până în trimestrul patru din 2025, comparativ cu colectarea pe care am realizat-o în 2019.

Aceasta este ținta pe care ne-am asumat-o din acest punct de vedere. Îmbunătățirea colectării taxei pe valoarea adăugată va avea o contribuție esențială la creșterea ponderii veniturilor în PIB. A doua țintă pe care ne-am asumat-o este aceea de a reduce decalajul fiscal la TVA cu 5% față de 2019.

În acest an ANAF a făcut pași importanți din perspectiva digitalizării. Este un lucru deja cunoscut faptul că strategia de digitalizate a ANAF a fost inițiață în 2019 și finalizată la începutul anului 2020. Această strategie cuprinde 18 proiecte cu termene de finalizare și implementare cuprinse între 2021-2025. Pentru 2021 avem de implementat 5 proiecte, pentru 2022- 4 proiecte, 2023- 4 proiecte,2024- 3 proiect și 2025- 2 proiecte.

În 2021 am reușit să digitalizăm 51 de formulare și declarații, și pentru anul 2022, in primul semestru, urmează să digitalizam 61 de astfel de documente. Vom digitaliza toate formularele și declarațiile în această perioadă.

Un proiect extrem de important din perspectiva noastră îl reprezintă conectarea caselor de marcat electronice la infrastructura IT a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procesul a fost demarat în data de 31 martie 2021, decurge în bune condiţiuni şi finalizarea acestui proiect este programată să se realizeze la finalul acestei luni. Cum spuneam, procesul se realizează în bune condiţiuni şi de aceea reiterez faptul că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală nu-şi propune să prelungească acest termen.

Un alt proiect important inițiat de Ministerul Finanțelor este introducerea facturii electronice. Începând cu 11 noiembrie este operațional sistemul operațional RO-factura care va permite încărcarea, stocarea și descărcarea facturilor emise de operatorii economici în relația cu instituțiile publice.

În luna iunie 2021, a fost testat serviciul de chat ce urmează a fi lansat sub formă pilot. Chiar astăzi am lansat un comunicat public prin care informăm contribuabilii că ANAF lansează chat-ul, un nou serviciu electronic disponibil începând cu data de 22 noiembrie 2021. Acest serviciu se află în faza de testare până la sfârșitul acestui an.

Anca Macovei, Director Tax Technology

Raportarea SAF-T va începe în funcție de categorie - contribuabilii mari vor începe cu 1 ianuarie 2022, cei care devin contribuabili mari din 2022 vor avea termenul de 1 iulie 2022, contribuabilii mijlocii - 1 ianuarie 2023, și alte categorii - 1 ianuarie 2025.

Avem o perioada de gratie de 6 luni pentru prima raportare și o perioadă de 3 luni de grație pentru celelalte raportări.

Pentru multe țări, adoptarea SAF-T a adus multe beneficii, dar știm că implementarea necesită timp. Pregătirea este foarte importantă pentru că toate aceste date trebuie transmise consecvent.

Cum ar trebui să aleagă contribuabilii o soluție IT care să-i ajute în această raportare? Trebuie să corespundă SAF-T, să permită prelucrarea datelor din alte surse de date, să permită o comparare a datelor. Este important sa le avem deja organizat, pentru că putem să ajungem la milioane de date.

Sia Jiru, director general adjunct ANAF

România a decis implementarea unei variante SAF-T cât mai apropiate de versiunea OCDE 2.0, având în vedere tendințele de standardizare la nivelul UE, tendințe la care se vor alinia și celelalte state.

Implementarea integrală a SAF-T va determina, cu siguranță, eliminarea unor categorii de declarații.

Sunt două tipuri de contravenție: unul pentru nedepunerea la termenul prevăzut de lege a fișierului SAF-T după perioada de grație și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 5.000 de lei, iar al doilea tip de contravenție este pentru depunerea incompletă sau incorectă a fișierului SAF-T și se aplică o amendă, de la 500 de lei la 1.500 de lei.

Albert Fruth, responsabil cu implementarea SAF-T

Pe site-ul ANAF am publicat un draft de ghid din luna iulie și a fost permanent actualizat. Am publicat și o serie de răspunsuri pentru 210 întrebări. Ghidul va fi actualizat la sfârșitului lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie cu toate clarificările.

Momentan structura SAF-T se limitează, în ceea ce privește taxele, la TVA și la impozitul cu reținerea la sursă, dar schema fișierului SAF-T permite raportarea tuturor taxelor.

Sondaj PwC: 82% dintre companii sunt familiarizate cu noua raportare SAF-T la ANAF, dar 42% nu s-au pregătit încă

Majoritatea companiilor (82%) respondente la un sondaj realizat de PwC România sunt familiarizate cu noua raportare privind fișierul standard de control fiscal (SAF-T), deși au încă neclarități, și doar 8% au precizat că știu exact ce au de făcut conform noilor prevederi legale.

Deși obligația va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022 pentru unii contribuabili, 42% dintre respondenți spun că nu au făcut niciun demers pentru noua raportare, în timp ce 22% au arătat că se află în proces de identificare a unei soluții IT, iar alți 22% că au discutat cu diverși consultanți.

În ceea ce privește calendarul pregătirii pentru implementare, 14% dintre companiile respondente spun că vor fi gata să depună fișierul până pe 28 februarie 2022, în timp ce 39% îl vor putea depune până la 31 iulie 2022, 31% după 1 august anul viitor și 16% în 2023.

Două treimi dintre respondenți au arătat că motivele pentru pregătirea insuficientă în vederea respectării termenului legal de depunere SAF-T este timpul necesar pentru adaptarea sistemelor ERP. Alte cauze ale întârzierii îl reprezintă faptul că informațiile cerute de SAF-T se află în diverse sisteme, nu doar în sistemele ERP, sau lipsa unor explicații clare privind structura fișierului de raportare.

​Articol susținut de PwC România